ACTUEEL

'Vergoed langwerkende ADHD-medicatie helemaal'

Zorgverzekeraars zouden ook langwerkende ADHD-medicatie volledig moeten vergoeden. Dit vergroot de effectiviteit van de behandeling en dringt maatschappelijke nevenkosten terug. Dat stelt kinder- en jeugdpsychiater Els van den Ban, die op 24 april promoveert aan het UMC Utrecht op onderzoek naar ADHD-medicatie.

Doordat patiënten slechts één tablet per dag hoeven te nemen is de therapietrouw bij langwerkende medicijnen groter en zijn er minder bijwerkingen. Wel is de langwerkende medicatie per jaar ongeveer 3,5 tot 6 keer zo duur als de kortwerkende medicijnen ( 600 tot bijna 1100 euro per jaar ten opzichte van 180 euro per jaar). Om die reden Van den Ban is er vrijwel geen ziektekostenverzekeraar die langwerkende ADHD-medicatie uit het basispakket vergoedt.

Minder effectief

Zorgelijk, vindt kinder- en jeugdpsychiater Van den  Ban. “Niet alle ouders of patiënten kunnen de langwerkende medicijnen zelf betalen”, reageert van den Ban. “Dit zorgt ervoor dat niet alle patiënten dezelfde medicamenteuze behandelingsmogelijkheden geboden krijgen. Gebruik van kortwerkende middelen lijkt in eerste instantie wel goedkoper, maar dat is maatschappelijk gezien niet het geval. De langwerkende medicijnen werken vaak beter, juist bij ernstigere vormen van de aandoening. Zeker omdat vergeetachtigheid een kenmerk is van ADHD, is het voor hen lastig om meerdere keren per dag medicijnen te slikken. Niet goed behandelde ADHD leidt op de lange duur juist tot hogere maatschappelijke kosten. Dan zijn de directe kosten voor kortwerkende medicatie wel lager, maar door staken en slecht innemen zijn ze minder effectief.”

Van den Ban maakte ook een onderverdeling in type ADHD-medicatie. In 2003 en in 2005 zijn er langwerkende ADHD-medicijnen op de markt gekomen. Binnen enkele jaren na de introductie van deze medicijnen gebruikte 20 procent van de patiënten de langwerkende middelen.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

24 april 2014

Opnemen in basispakket zou (als ouder van een ADD-er) mijn voorkeur hebben, en is terecht, want juist de kinderen met concentratie en planningsproblemen moet je niet met een pilletje in hun tas en een opdracht om dat op tijd in te nemen naar school sturen. Dat is nou net een opdracht die ze slecht aankunnen.
Doen alsof er nu geen opties zijn gaat me echter net iets te ver. ADHD-medicatie is een interessant voorbeeld van de mogelijkheden die het huidig stelsel biedt. Niet elke ouder kan de extra kosten opbrengen, maar wel iedereen heeft de mogelijkheid om een aanvullende verzekering te kiezen waarin de meerkosten worden vergoed. Oudervereniging Balans informeert al jaren over de opties en onderhandelt ook over collectiviteiten. Erg fijn dat zo'n vereniging er is en een een bemiddelende rol waarmaakt. Ze doet dat ook in de connectie met wetenschap. Bedankt Balans!

Anoniem

25 april 2014

Skipr heeft deze reactie verwijderd. Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog. Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg. Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.

Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 27-04-2014 00:23.

Top