HRM

Kamer: jacht op zzp'ers in zorg moet stoppen

Het kabinet schiet door met het bestrijden van fiscale en arbeidsrechtelijke schijnconstructies in de zorg. Het kabinet maakt zo zelfstandigen het werken in de langdurige zorg onmogelijk. Dat vindt een ruime meerderheid van de Tweede Kamer, bleek woensdag tijdens een debat met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.

Zzp'ers hebben een VAR-verklaring van de Belastingdienst nodig om als zelfstandigen te kunnen werken. Sinds enige tijd past de Belastingdienst de regels hiervoor strenger toe. Ze doet dat om constructies tegen te gaan waarbij een zorgverleningsbureau alle medewerkers ontslaat om ze vervolgens als schijnzelfstandige weer in te huren. De zzp'ers zijn dan eigenlijk verkapte werknemers voor wie sociale premies en dergelijke worden vermeden.

Jacht

Maar de Kamer vindt dat de “jacht op zzp'ers'' te ver gaat. Kamerleden trokken er al eerder over aan de bel. Het aanpakken van schijnzelfstandigheid moet niet ten koste gaan van zelfstandigen die gewoon hun werk doen, vinden ze.

Proefproject

Kort voor het debat schreven Asscher en Wiebes aan de Kamer dat er een proefproject komt waarin 1500 zzp'ers in de langdurige zorg zonder VAR-verklaring aan de slag kunnen. Ook laat het kabinet de verschillen tussen zelfstandigen en werknemers nader onderzoeken.

Onvoldoende

Maar de Kamer vindt die oplossing onvoldoende. Ze dringt aan op snel overleg met de sector over een structurele oplossing. Tot die er is zouden zzp'ers met rust gelaten moeten worden.

Coöperatie

Staatssecretaris Wiebes sprak tegen dat het kabinet erop uit is “zzp'ers te pesten'', zoals onder anderen D66-Kamerlid Steven van Weyenberg veronderstelde. Maar Wiebes onderstreept wel dat handhaving en controle van de regels noodzakelijk zijn. Het kabinet overlegt nog met brancheorganisatie ZZP Nederland of het mogelijk is zelfstandigen te laten samenwerken in coöperaties. (ANP)

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

24 april 2014

De belastingdiens heeft groot gelijk. De ZZPers lopen alleen maar in de weg, weten niets, melden zich ziek om niets en worden zwaar overbetaald en weigeren te denken aan hun eigen dag dus onze toekomende generaties worden met een onoplosbaar pensioen probleem opgezadeld. De tweede kamer moet de oneigenlijke concurrentie met vaste krachten in de zorg acuut stoppen want dat is die zogenaamde bemiddeling van burootjes die ook nog gauw profiteren van de wanorde en de 'crisis.
Stop de ZZPers in de zorg. Ze verdienen veel te veel, soms wel 4 keer wat een vaste kracht verdient! Schandelijk maar dat is de praktijk in privé klinieken.

Le doux

24 april 2014

Het werd tijd dat iemand een einde maakt aan deze heksenjacht. Zzp-ers zijn hardwerkende professionals. Lopen vaak voorop in het implementeren van zorginnovaties en initieeren flexibiliteit in het zorgaanbod. De POHGGZ bijvoorbeeld zou onmogelijk te realiseren zijn zonder zzp-ers.

Anoniem

24 april 2014

Wat een onzinnige reaktie hierboven. Zzp-ers zijn vertegenwoordigd in alle beroepsgroepen. Hardwerkende personen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, beroepsethos en arbeidsmoraal. Zeer onterecht dat een specifieke groep tegengewerkt wordt door de belastingdienst waar het notabene w8k8uwemelt van dezelfde zzp-ers.

Anoniem

25 april 2014

Skipr heeft deze reactie verwijderd. Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog. Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg. Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.

Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 27-04-2014 00:26.

coppus

30 april 2014

Voor een gedeelte ben ik het eens met de reactie van de eerst schrijver. Er zijn te veel bureautjes die nu ten kosten van de zzp-er grof geld verdienen. Het vier keer meer verdienen dan een vaste kracht zit zeker niet bij de zzp-er. Er blijft veel te veel achter bij de bureaus die ten kosten van de zzp-er verdienen. Het onderbrengen van zzp-ers in een coöperaties is ook niet de oplossing. Hiermee denk je dat de zzp-ers het als collectief zelf regelen. dat gebeurt ook maar kijk eens hoeveel er dan bij de coöperatie achter blijft, ook daar blijft veel hangen. Laat de zzp-ers nu eens gewoon ondernemen net zoals de loodgieter om de hoek. Of het nu een coöperatie of een commercieel bedrijf is die de zaken behartigd, je bent als klant zelf verantwoordelijk wie je laat werken en via welk bureau. prijs kwaliteit is belangrijk, selecteer dan daar op. Het voordeel van de zzp-er die zich ziek meldt of niet goed werkt, is dat hij er morgen niet meer is want dat is het voordeel van zzp-ers, terwijl dat type medewerker in vast dienstverband nog jaren bij je werkt. Ik ben geen zzp-er maar werk in de zorg en begrijp de gedachtegang niet. Ik werk met zzp-ers tegen een juiste prijs met de juiste kwaliteit met het juiste bureau, dat ook bij de belastingdienst bekend staat als transparant bureau met de juiste factureringsstroom.
Dus je hebt het zelf in de hand en laat je niet voor de gek houden....
De zzp-er zorgt juist voor de prikkeling in het team om het ook eens anders te doen.

Top