ACTUEEL

Omzet Novartis licht gestegen

Het Zwitserse farmacieconcern Novartis heeft in het eerste kwartaal iets meer omgezet vergeleken met een jaar eerder, hoewel de opbrengsten opnieuw werden gedrukt door de zwakke Japanse yen en afnemende groei in opkomende markten. Dat meldde Novartis donderdag.

De omzet bedroeg 14 miljard dollar (10,1 miljard euro), 1 procent meer dan in het eerste kwartaal vorig jaar. Wanneer wisselkoerseffecten niet worden meegerekend, zette Novartis 3 procent meer om.

Topman Joe Jimenez sprak van een 'solide kwartaal'. Vooral de verkoop van nieuwere medicijnen, die vanaf 2009 zijn geïntroduceerd of waarop een patent rust tot op zijn vroegst 2018, deed het goed. De omzet hierop steeg met 17 procent naar 4,3 miljard dollar. De nettowinst van het farmacieconcern bleef, in de lijn met de verwachtingen van analisten, nagenoeg onveranderd op 3,2 miljard dollar. Novartis handhaafde zijn verwachting voor het hele jaar.

Deals

Eerder deze week maakte Novartis nog twee miljardendeals bekend. Het bedrijf legt 16 miljard dollar op tafel voor de oncologie-divisie van het Britse GlaxoSmithKline (GSK) en verkoopt voor 5,4 miljard dollar zijn onderdeel voor medicatie voor dieren aan het Amerikaanse Eli Lilly. Door die overnames denkt Novartis zich in de toekomst beter te kunnen focussen op zijn kernactiviteiten, waaronder het ontwikkelen van medicatie en behandelingen tegen kanker.

Ook de Britse branchegenoot AstraZeneca publiceerde donderdag de kwartaalcijfers. De nettowinst daalde in de periode januari tot en met maart met 16 procent naar 1,47 miljard dollar. Het concern heeft veel last van concurrentie van goedkopere, generieke medicijnen. De omzet van de Britten steeg wel licht van 6,39 naar 6,42 miljard dollar. Maar AstraZeneca gaat er nog steeds vanuit dat de omzet over het hele jaar lager gaat uitkomen dan in 2013. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top