ACTUEEL

Eis: vier jaar en tbs voor doden mede-cliënt GGZ

Tegen een 27-jarige cliënt van de GGZ Westelijk Noord-Brabant, die in oktober 2013 in Halsteren een medepatiënt om het leven bracht, is donderdag vier jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

De verdachte, destijds patiënt van een psychiatrische kliniek in Halsteren, vertelde de rechtbank in Breda donderdag dat hij het slachtoffer met een mes in hals en gezicht heeft gestoken. Daarna probeerde hij hem te verstikken, onder meer door zand in zijn mond te stoppen. Hij begroef het lichaam, in een bos vlakbij de kliniek. De verdachte had al eerder bekend. Waarom hij tot zijn daad kwam, kon de verdachte niet zeggen. Wel gaf de 27-jarige man aan dat hij het 'in een waas' deed. De verdachte verbleef op een gesloten afdeling, maar mocht in overleg naar buiten.

Het slachtoffer wilde weer opgenomen worden, maar dit was hem geweigerd. De twee ontmoetten elkaar 's ochtends in het bos vlakbij de psychiatrische instelling. Ze hadden geen ruzie. Toch vermoordde de psychiatrisch patiënt de man die hij tegenkwam. Hij haalde een schepje op het terrein van de kliniek, groef een kuil en begroef zijn slachtoffer. Daarna keerde de patiënt terug op zijn afdeling, waste het bloed van zich af en liet zich behandelen aan een wond die hij zelf had opgelopen. Pas een dag of tien later meldde de verdachte zich bij de politie.

Betere behandeling

Zijn advocaat Paul Klaver verklaarde dat zijn cliënt ontevreden was over de GGZ WNB en dacht dat hij ergens anders een betere behandeling kon krijgen. Ook vertelde de 27-jarige man zijn familie dat hij gewoon aan drugs kon komen. 

De familie van het slachtoffer claimt ruim 20.000 euro van de verdachte. Hun advocaat Tom Eskes kondigde eerder aan dat de nabestaanden de GGZ WNB aansprakelijk willen stellen voor de dood van hun dierbare. De Inspectie voor de Gezondheidszorg doet onderzoek naar de veiligheid bij de instelling naar aanleiding van het drama. Een eerdere rapportage in opdracht van de GGZ WNB zelf concludeerde dat het drama niet voorzien had kunnen worden. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top