ACTUEEL

Oogheelkundig veld wil verbod op vuurwerk

Negen medische beroepsverenigingen en zorgaanbieders willen dat consumentenvuurwerk per 1 januari 2015 verboden wordt. De organisatie hebben hiertoe een manifest aangeboden aan de Ministeries van Veiligheid en Justitie en Infrastructuur en Milieu.

Met een algeheel verbod op consumentenvuurwerk willen de ondertekenaars een einde maken aan de vele vuurwerkslachtoffers die jaarlijks bij de Oud en Nieuw-viering. “Voor tien mensen is 2014 begonnen met het verwijderen van een oog, diverse mensen leven verder zonder hand of arm en er vielen dit jaar zelfs meerdere doden”, aldus de betrokken organisaties. “Allemaal letsels door vuurwerk en met een grote invloed op het verdere leven van de getroffenen. Daarnaast brengen deze letsels  grote maatschappelijke gevolgen met zich mee.”

Geen verhouding

Het in stand houden van de huidige Oud en Nieuw-viering staat volgens de betrokken organisaties niet in verhouding tot de letsels, de materiële en immateriële schade, de veiligheids- en handhavingsproblemen en de maatschappelijke overlast die vuurwerk tot gevolg heeft.

Ondertekenaars

Het manifest is ondertekent door het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland, Het Oogziekenhuis Rotterdam, Het Oogzorgnetwerk, VISION 2020 Netherlands, Optometristen Vereniging Nederland, Nederlandse Vereniging van Orthoptisten, Koninklijke Visio en Stichting Aangepast Lezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top