ACTUEEL

Univé ‘stuurt’ verzekerden met omstreden lokkertje

Zorgverzekeraar Univé gaat bekijken in hoeverre verzekerden zich door financiële prikkels laten ‘sturen’. Verzekerden die naar door de verzekeraar geselecteerde zorgverleners gaan, hoeven geen eigen risico te betalen.

Proef

Het inzetten van de ‘eigen risico-bonus’ beperkt zich vooralsnog tot Amsterdam, waar tweeduizend verzekerden met een Zekur-polis bij wijze van proef met de prikkel mogen kennis maken. Aan de proef doen vijf huisartsenpraktijken mee, een ziekenhuis (het OLVG) en een internetapotheker. De betrokken huisartspraktijken verwijzen hun patiënten voortaan alleen door naar het OLVG en de webapotheek van verzekeraar Univé.

‘Reclamestunt’

De actie is niet goed gevallen bij de Huisartsenkring Amsterdam, zo meldt Het Parool. De kring adviseerde de huisartsen in januari om het experiment te mijden. Mede hierdoor doen slechts vijf van de vierhonderd aangeschreven huisartsen mee. Voorzitter Luc Klaphake van de Huisartsenkring vindt dat Univé de huisartsen misbruikt voor “een reclamestunt voor een polis”
Zekur mikt op jongeren en studenten, die relatief weinig zorg consumeren.  Klaphake vreest daarom dat de praktijk van de artsen die een contract met de verzekeraar hebben getekend, ‘binnen de kortste keren volloopt met enkel gezonde patiënten’: “Dat is in strijd met ons artsenideaal van toegankelijke zorg voor iedereen, jong en oud, ziek en gezond.”

Zorgketens

Volgens Univé zijn de motieven achter proef zuiver. De verzekeraar wil met name bekijken in hoeverre de prikkel kan bijdragen aan de ontwikkeling van zorgketens. Als het experiment slaagt, wil de verzekeraar het uitbreiden naar andere steden.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

16 augustus 2009

Als gezonde 60plusser ben ik zodra de Zekurpolis er was ingestapt met het hoogst mogenlijke eigen risico. Geen student, niet jong, wel gezond. Bril en tandartskosten betaal ik zelf en zolang ik gezond blijf ben ik met de eigen risico bonus spekkoper. Voor kleine ongemakken ga ik niet naar de dokter, dat scheelt een hoop onnodig diagnostisch onderzoek en dus kosten. Dat een arts zich zorgen maakt over een vollopende praktijk met gezonde mensen kan ik me goed voorstellen, daar gaat de kassa niet van rinkelen! Zodra een dokter begint over ethiek en idealen bedoelt hij het warme gevoel van een dikke portemonee in zijn achterzak.

de La Terre

17 augustus 2009

Helemaal eens met vorige reactie!

Gui

Top