ACTUEEL

Britse ouderenzorg opnieuw in opspraak

Engeland is opnieuw opgeschrikt door een schandaal rond de belabberde kwaliteit van de ouderenzorg. Het BBC-programma Panorama heeft op 30 april laten zien hoe in een verpleeghuis in Essex ouderen strucutureel mishandeld en verwaarloosd worden.

Zo is te zien hoe personeel een hoogbejaarde bewoonster van de Old Deanery in Essex urenlang in bed laat liggen ondanks haar veelvuldige roep om hulp. Ook blijkt het personeel de personenalarmering welbewust uit te schakelen, waardoor cliënten in hun eigen uitwerpselen blijven liggen en worden dementerende ouderen geslagen, gepest en afgesnauwd.

Ontslag

Eén betrokken personeelslid is inmiddels ontslagen, zeven anderen zijn geschorst. De vraag in het publieke debat is nu hoe wijdverbreid de wantoestanden zijn. Engeland telt meer dan 17 duizend verpleeghuizen. Twaalfhonderd hiervan  hebben sinds 2011 een waarschuwing gekregen van de Care Quality Commission (CQC).

Waarschuwing

De herhaaldelijke incidenten die via de media naar buiten komen doen vermoeden dat de commissie geen zicht heeft  op de daadwerkelijke omvang en ernst van het probleem. Zo kreeg de nu in opspraak geraakte instelling al in 2012 een waarschuwing van de CQC. Om deze reden gaan er in Engeland stemmen op om familie en naasten een grotere  stem te geven bij het toezicht op kwaliteit, temeer daar verpleeghuizen in vergelijking relatief gesloten instellingen.

  

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top