ACTUEEL

Nog geen behandeling voor 250 transgenders

Zo'n 250 transgenders die een geslachtsverandering overwegen hebben sinds december tevergeefs aangeklopt bij het VU medisch centrum in Amsterdam voor een behandeling. Dat blijkt uit een brief van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) van donderdag aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid.

De zorgautoriteit onderzoekt de situatie rond de patiëntenstop voor transgenders, die het ziekenhuis eind vorig jaar heeft ingesteld vanwege een conflict met zorgverzekeraars over het budget. Volgens de zorgwaakhond leidt de patiëntenstop tot grote psychische problemen bij de getroffen transgenders. De zorgautoriteit doet een dringend beroep op de partijen om er zo snel mogelijk uit te komen en noemt de huidige situatie "zorgelijk en onwenselijk".

Aanbieder

Het VUmc is de grootste aanbieder van transgenderzorg in Nederland en biedt als enige ziekenhuis geslachtsoperaties voor alle seksen en leeftijden. Het ziekenhuis heeft naar eigen zeggen meer geld nodig voor de behandeling van transgenders dan de 3 miljoen euro die de verzekeraars voor dit jaar wilden betalen.

De NZa onderzoekt momenteel of ze kan ingrijpen, bijvoorbeeld door de partijen te dwingen een zorgcontract af te sluiten. Als de NZa maatregelen neemt is dat op zijn vroegst half juni, aldus de zorgwaakhond. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top