ACTUEEL

Kamervragen over ‘ondermaatse zorg’ Cordaan

SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten gaat Kamervragen stellen aan staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) over de Amsterdamse zorgaanbieder Cordaan. De politica heeft signalen dat de zorg die de instelling levert onder de maat is. Zij zei dit zaterdag naar aanleiding van een bericht in Het Parool, waarin anonieme bronnen binnen de zorgorganisatie de situatie beschreven.

Patiënten lijden onder slechte zorg

De situatie was zo schrijnend dat vorig jaar een heel zorgteam is opgestapt. Veel patiënten lijden onder de slechte zorg die wordt geboden. Leijten zegt een brief van Cordaan aan cliënten in handen te hebben waarin staat dat er wegens bezuinigingen wordt gesnoeid in de zorg. Zo zouden veel uitstapjes, zoals sporten, komen te vervallen.

Cordaan schiet tekort in thuiszorg

Het Tweede Kamerlid weet verder dat een verstandelijk beperkte vrouw uit Amsterdam maandenlang in een zeer vervuild appartement woonde. Cordaan had haar thuiszorg moeten leveren, maar zou haar aan haar lot hebben overgelaten. Daarbij zou de instelling een vriendin die hier alarm over sloeg, keer op keer hebben afgescheept.

AWBZ-bezuiniging als excuus

Een woordvoerder van Cordaan zegt in een reactie dat er in sommige gevallen inderdaad veranderingen zijn in de aangeboden zorg. Dat komt volgens hem door de bezuinigingen in de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Cordaan stelt onderzoek in

De instelling gebruikt die bezuinigingen als excuus, vindt Leijten. Er zouden ook kostenbesparingen zijn die niets met de veranderingen in de AWBZ te maken hebben. De woordvoerder van Cordaan ontkent dit ten stelligste. Volgens hem bezuinigt de organisatie verder niet op zorg, maar alleen op bijvoorbeeld managers en kantoorpersoneel. Ook zegt hij dat Cpordaan is geschrokken van het bericht over de vrouw die maandenlang zonder thuiszorg zat. De instelling heeft een onderzoek ingesteld om erachter te komen wat er precies is gebeurd.

Thuiszorg en begeleid wonen

Cordaan biedt thuiszorg, maar heeft ook instellingen voor begeleid wonen. De organisatie heeft vestigingen in onder meer Amsterdam, Diemen en Huizen. Vorig jaar is Cordaan gefuseerd met het noodlijdende Amsterdam Thuiszorg. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top