ACTUEEL

Miljoenenonderzoek naar dodelijke tropische ziektes

Verscheidene farmaceutische bedrijven, non-profitorganisaties en wetenschappelijke instituten starten een gezamenlijk onderzoek naar de ontwikkeling van medicijnen tegen twee dodelijke tropische ziektes, de Afrikaanse slaapziekte en leishmaniasis. Zij  hebben een budget van 3,6 miljoen euro tot hun beschikking voor de komende vier jaar. Dit heeft het Leidse Topinstituut Pharma maandag bekendgemaakt.

'Vergeten ziekten' op WHO-lijst

“Beide aandoeningen staan hoog op de lijst van vergeten ziekten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarvoor geen effectieve geneesmiddelen beschikbaar zijn'', aldus de hoofdonderzoeker van het project, Rob Leurs van de Vrije Universiteit in Amsterdam. De Afrikaanse slaapziekte en leishmaniasis worden door parasieten veroorzaakt.

Medicijnontdekking Europese laboratoria

“Dit nieuwe project combineert de kennis en ervaring van vooraanstaande Europese laboratoria op het gebied van medicijnontdekking”, aldus hoofdonderzoeker Leurs. “Het belooft een belangrijke bijdrage te leveren aan de behandeling van vergeten tropische ziekten.”

Slaapziekte eist jaarlijks 40.000 levens

Volgens schattingen van de WHO lopen jaarlijks ongeveer 60 miljoen mensen het risico de Afrikaanse slaapziekte op te lopen. Per jaar sterven in Afrika 40.000 mensen aan de ziekte. De parasiet die de aandoening ziekte veroorzaakt, wordt op mensen overgebracht door beten van de tseetseevlieg.

Leishmaniasis: 12 miljoen besmettingen

Leishmaniasis komt voor in veel tropische en subtropische gebieden, variërend van de regenwouden in Latijns-Amerika tot de woestijnen in Azië en het Midden-Oosten. De WHO schat dat de ziekte jaarlijks 60.000 mensenlevens eist. Wereldwijd zijn 12 miljoen mensen besmet en daar komen per jaar anderhalf tot twee miljoen besmettingen bij. De ziekte wordt verspreid door zandvliegen. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top