ACTUEEL

Jah-Jireh moet 32 cliënten uit verzorgingshuis zetten

Wageningen wil dat 32 ouderen een andere woonruimte gaan zoeken. Deze mensen wonen nu in verzorgingshuis Dennenoord in Wageningen, maar volgens de gemeente hebben zij geen recht op een plek in deze instelling omdat zij daarvoor niet voldoende hulpbehoevend zijn. De overkoepelende stichting Jah-Jireh Woonzorg moet ervoor zorgen dat de bejaarden uiterlijk per 1 oktober vertrokken zijn, anders volgt een dwangsom.

Jah-Jireh Woonzorg kocht bejaardenhuis Dennenoord in 2013 voor oudere Jehova's getuigen. Jah-Jireh heeft ook een verzorgingshuis in Rotterdam en wil in 2015 een instelling in Heerlen openen. In Wageningen wonen 68 oudere mensen. Volgens de gemeente hebben 32 van de 68 bewoners geen extra zorg nodig. Dennenoord heeft echter de bestemming verpleeghuis.

"Er mag daar alleen gewoond worden door mensen die niet zonder zorg kunnen wonen. Voor een groot deel van de bewoners (...) is dat niet aan de orde. Als gemeente moeten we ons aan ons eigen beleid houden, vandaar onze beslissing om te gaan handhaven", aldus burgemeester Van Rumund.

Landelijke criteria

"De landelijke criteria om te mogen wonen in een verzorgings- of verpleeghuis zijn aangescherpt. Daardoor hebben minder mensen recht op een plek in Dennenoord. Als gemeente moeten we ons aan ons eigen beleid houden, hoe vervelend we dat ook vinden in dit geval", zegt burgemeester Geert van Rumund van Wageningen. Omdat Dennenoord speciaal voor Jehova's getuigen is, zijn de meeste bewoners ervoor naar Wageningen verhuisd.

Volgens bestemmingsplan

Jah-Jireh verwerpt de houding van de gemeente. De stichting stelt dat het gebruik van het bejaardenhuis als verzorgingshuis, waarin zo nodig ook verpleeghuiskundige zorg wordt verleend, past in de bestemming en dat het gebruik dus helemaal niet in strijd met het bestemmingsplan is. Volgens de stichting huren de bewoners een appartement bij Jah-Jireh en kopen ze daarna zorg of verpleging in. "Ze doen dus precies wat het Rijk wil, namelijk wonen en zorg financieel van elkaar scheiden."

"Bovendien is de formule van Jah-Jireh erop gericht dat de bewoners elkaar helpen, wat besparingen voor de gemeente en de Rijksoverheid oplevert. Het handhavend optreden door burgemeester en wethouders doorkruist dus het Rijksbeleid." aldus de Stichting. (ANP/Skipr)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

H B

12 mei 2014

Ik zou graag inzicht hebben in de gebruiksfunctie zoals de gemeente Wageningen deze zou willen invullen.

Het bouwbesluit spreekt over woonfuncties met een bepaalde vorm van zorg.

Stel dat ze deze mensen daar zouden willen weghebben, welke functie zou de gemeente als nalever van hun eigen regels?? Eigen regels? Landelijk zullen ze bedoelen. Ze zouden blij moeten zijn dat er een groep mensen die nadenken over het zorg beleid van NL.
Wellicht zou gezien het huidige kostenbeleid van de overheid dit soort instellingen gepromoot moeten worden.

Natuurlijk gaat het altijd om geld.
Het is een stichting die gepromoot moet worden en niet worden tegengestaan. De vrijwilligers die intern verblijven hoeven natuurlijk niet weg. Dat doe je met personeel toch ook niet? Gemeente Wageningen?

Anoniem

12 mei 2014

En waar moeten die bewoners dan nu ineens heen? 1 oktober is niet genoeg tijd om een huur huis te regelen. Tussen inschrijven en een woning krijgen zit tegenwoordig ca minimaal 2 jaar. Of moeten ze maar op hun leeftijd nog verwacht en hypotheek te krijgen? uitkomst van deze uitspraak is dus dat ze op straat komen. Nederland zorg staat? Ik dacht het dus niet.

Leurink

13 mei 2014

Ik schaam me dood voor dit land, waar gaat dit naartoe mensen?!

In een woord schandalig, ik ben er nu niet trots op dat ik Nederlandse ben, leeft onze lieve regering nu echt in lala land?! Open jullie ogen en kijk eens naar ons!!!!

Top