Finance

‘Ontbreken vpb-vrijstelling weert private investeerder’

Het is voor zorginstellingen niet interessant om winst uit te keren. Zo vervalt bijvoorbeeld de vrijstelling voor vennootschapsbelasting (vpb). Dat concludeert fiscalist Stan Stevens van PricewaterhouseCoopers (PwC) op basis van het huidige wetsvoorstel maatschappelijke ondernemingen. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Partiële belastingplicht

De uitkering van winst moet volgens het wetsvoorstel door een stichting Maatschappelijke Onderneming met Winstbewijzen (MOW) uitgevoerd worden. Door deze rechtsvorm vervalt de vrijstelling voor vpb. Financiering met de vrijstelling is volgens Stevens goedkoper dan uitgifte van winstbewijzen. Hij stelt in het Financieele Dagblad dat het belasten van de gehele winst in plaats van het uitgekeerde gedeelte (partiële belastingplicht) een doodsteek is voor het aantrekken van private investeringen.

Afbakening zeggenschap

De zeggenschap over het ziekenhuis is volgens Stevens geen issue. In het wetsvoorstel is volgens hem voldoende zeker gesteld dat de zorginstellingen het voor het zeggen hebben.  Lees verder in het Financieele Dagblad.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top