ACTUEEL

‘Mantelzorgboete’ loopt op tot 5000 euro

Het in huis halen van zorgbehoeftige familieleden kan betrokkenen vier tot vijfduizend euro per jaar gaan kosten. Huishoudens met lage inkomens worden het zwaarst getroffen. Dat meldt de NOS op basis van een doorrekening van de financiële gevolgen van het kabinetsbeleid voor mantelzorgers.

Het kabinet vindt dat gezinnen die ouderen in huis nemen veel kosten delen en daarmee goedkoper uit zijn. Om die reden dreigen betrokken huishoudens allerlei aanvullingen op het inkomen zoals huur-, kinder- of zorgtoeslag te moeten mislopen.

Tweeslachtig

Ouderenombudsman Jan Romme vindt de mantelzorgboete getuigen van ‘tweeslachtig beleid’. “In een tijd dat het bijna onmogelijk is om te worden opgenomen in een zorginstelling, dat er een schromelijk tekort is aan seniorenwoningen, dat de overheid van de daken schreeuwt dat kinderen veel meer voor vader en moeder moeten zorgen, gaat diezelfde overheid kinderen bestraffen die hun ouders in huis nemen”, aldus Romme tegenover de NOS.

Terug

Ouderenbond ANBO roept de Eerste Kamer op de Wet maatregelen Wet werk en bijstand vanwege de ‘mantelzorgboete’ helemaal terug te sturen naar de Tweede Kamer. De ANBO wil dat de kostendelersnorm – officieus bekend als ‘mantelzorgboete’ - helemaal uit de AOW moet verdwijnen als er sprake is van een mantelzorgsituatie.

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

13 mei 2014

Het kan natuurlijk niet anders dan dat wij met een dusdanige stelselwijziging in een maatschappij in transitie allerlei ongemakken en tegenstrijdigheden ontmoeten.

De kunst is om uit de zorgen en verwijten te blijven, maar die ongemakken en onbedoelde effecten aan te zien en aan te pakken als zij langskomen en dan naar bevindt van zaken te handelen.

Als wij dat allemaal als ieders constructieve opdracht oppakken en beleidsmakers hiernaar willen luisteren om ook hun aandeel te nemen, zijn wij samen op weg naar beter.

J. Sessink

13 mei 2014

Als je een oudere in huis neemt die mantelzorg nodig heeft kun je niet combineren met buitenshuis werken. Die verantwoording heb je op je genomen en dan heeft die persoon ook echt hulp nodig. Dus er valt voor de jongere een inkomen weg..... Dat kan gecompenseerd worden door het inkomen van de oudere, maar dan nog is dat niet het inkomen wat hij of zij heeft laten gaan. Want die oudere moet ook gevoed en gekleed worden, ziekenfonds er is wordt meer energie verbruikt met een persoon erbij. Ziekenvervoer - specialisten vervoer, daar wordt geen rekening mee gehouden wat het allemaal meer kost en welk inkomen jezelf hebt ingeleverd. Wat erg kortzichtig, ze zijn zo bang dat je ook maar ergens beter van wordt. Het is een hele opgave en je levert heel veel in. Daar wordt niet naar gekeken. Het AOW heb je voor betaald en daar heb je recht op. Het is een zware taak om je ouders te verzorgen, wel heel anders en niet te vergelijken met je eigen kinderen te verzorgen.

Cora Postema

13 mei 2014

Het woord 'mantelzorgboete' is puur politiek gekozen. Het gaat in mijn eigen echter voorbij aan wat mantelzorg is: Onbetaald voor je naaste zorgen. Dus los van die mantelzorg ontvangen ouderen ook minder AOW als ze bij hun kind inwonen. Er zijn veel meer situaties waarin 'financieel onrecht' wordt gedaan vanwege 'woonsituaties'. Een moeder in de Bijstand woont samen met haar zoon. Zoon studeert en heeft een baantje. Tot zijn 21e mocht hij het verdiende geld volledig houden zonder dat er op de uitkering van moeder gekort werd. Vanaf zijn 21e verjaardag mag hij nog slechts 500 euri per maand 'vrij' verdienen, wat hij meer verdient wordt gekort op moeders uitkering. Zoonlief denkt 'waarom zou ik nog werken als het gekort wordt op haar uitkering?' Dat is natuurlijk een verkeerde redenatie. Hij zou ook kunnen zeggen, fijn dat ik mijn moeder kan onderhouden, ik ga nog harder werken en studeren. Maar zo werkt het gevoelsmatig niet (bij hem). Kortom... we moeten niet spreken over 'mantelzorgboete' maar eens kijken naar de manier waarop we de samenleving via financiële weg stimuleren dat te doen wat bijdraagt aan die samenleving. Een interessant artikel las ik hier: https://decorrespondent.nl/834/het-waarmaken-van-idealen-begint-bij-de-belasting-die-we-betalen/48742370226-80719a17

J. Sessink

13 mei 2014

Mevr. Postema,Werkt het bovenstaande wat u hebt geschreven wel bij dan? Of ook als je jong bent?
Als jonge volwassenen gaan werken dan werken ze aan hun toekomst en daar hoort werken en geld bij. Niet bestraft worden voor geld omdat moeder toevallig door omstandigheden wel van de bijstand afhankelijk is. Zo kun je nooit eens op eigen benen staan en kun je ook niet sparen om een keer op je zelf te gaan wonen. Dus je komt niet vooruit, dat is toch mensen eigen om vooruit te komen en niet achteruit. Wij hebben toch altijd belasting en premies betaald en dat de overheid of Brussel geen goede doeleinden mee bereiken moeten de jongeren niet op bestraft worden. Die moeten ook een kans krijgen. Toch????

Cora Postema

14 mei 2014

J. Sessink, ik vind ook dat je jongeren moet stimuleren om zelfstandig te zijn, te werken, en belonen voor hun inzet. Door dat te frustreren door als je thuis woont je ouders te korten op hun uitkering omdat je als kind geld verdient, vind ik een foute 'sturing'. In mijn ogen nog fouter dan ouderen te korten op hun AOW als ze met hun kinderen gaan wonen.

Jolanda Kuijper

14 mei 2014

Het is een complexe materie, maar van belang dat er duidelijk wordt aangegeven om welke wet het gaat. Er is aan de kant van de overheid een probleem met de AOW-pot, een deel van het probleem wordt nu " opgelost " via het wetsvoorstel WWB. Ouderen worden gekort op hun AOW als ze bij hun kinderen gaan wonen voor zorg, maar dit geldt ook voor bestaande gevallen. Onduidelijk is is bv de situatie waarbij een van de kinderen bij de ouders woont, zelf zit ik in de situatie waarbij er eerst sprake is geweest dat ik zelf zorg nodig had, de laatste jaren is de situatie omgedraaid, en geef ik mijn ouders zorg. Al die jaren woon ik bij mijn ouders. Gelet op mijn eigen gezondheid werk ik parttime, maar ook om mijn ouders te kunnen blijven verzorgen. Daar worden mijn ouders nu blijkbaar voor gestraft via de AOW, van de kant van de overheid wordt blijkbaar niet gekeken naar het hele plaatje en het kind belast. Pas de kostendelersnorm via de fiscus toe, maar laat de AOW er buiten, dat is past consistent. Afgezien van het feit dat ik door de zorg voor mijn ouders never een beroep heb gedaan op PGB, en zo zijn er velen. We moeten er naar toe dat zorg bieden gestimuleerd wordt, en niet gestraft.

Top