HRM

Minder geweld in Brabantse ziekenhuizen

Het aantal geweldsincidenten in de Brabantse ziekenhuizen is het laagst in de drie jaar. Dat constateert Omroep Brabant op basis van een eigen inventarisatie.

Vorig jaar waren er in de tien onderzochte ziekenhuizen 421 geweldsincidenten. In 2012 waren dat er 559. Het cijfer over 2013 is ook lager dan in 2011 toen de ziekenhuizen nog 439 geweldsincidenten registreerden.

Preventie

Ook vorig jaar ging het in de meeste gevallen om verbaal geweld. Schelden en bedreigen komt vaak voor, maar ook spugen, slaan en schoppen. Sommige ziekenhuizen zetten in op preventie, onder meer door verpleegkundigen, artsen en beveiligers te trainen in het omgaan met geweld. "Daarmee wordt al veel voorkomen", zegt Eline Vermeulen, hoofd beveiliging van jet St. Elisabeth en het TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, tegenover Omroep Brabant.

Registratieverschillen

Omroep Brabant constateert dat het moeilijk is om een beeld te krijgen van het precieze aantal geweldsincidenten. Ziekenhuizen hanteren verschillende methodes om dit in kaart te brengen. Mede door de verschillende registratie laten de ziekenhuizen grote onderlinge verschillen zien. Zo telde het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch vorig jaar 100 incidenten, twee keer tot bijna drie keer meer dan het Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom, het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal, het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Van het Amphia ziekenhuis in Breda zijn zelfs helemaal geen cijfers beschikbaar.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top