ACTUEEL

Klinieken vrezen faillissementsgolf

Ruim honderd van de in totaal 250 zelfstandige medische behandelcentra dreigen failliet te gaan als het kabinet de vrije artsenkeuze in de Zorgverzekeringswet in perkt. Dat constateert de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze op basis van een eigen inventarisatie.

De aanpassing van de Zorgverzekeringswet moet zorgverzekeraars meer armslag geven bij de inkoop van zorg, maar volgens de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze zal de maatregel er vooral toe leiden dat zorgverzekeraars bij voorkeur contracten sluiten met ziekenhuizen en de zelfstandige behandelcentra links laten liggen.

Honderden miljoenen

“Momenteel heeft 40 procent van de behandelcentra vijf contracten”, aldus voorzitter Ger Jager in Medical Facts. “Deze maken de grootste kans te overleven, mocht er een zorgverzekeraar de samenwerking opzeggen. De grootste pijn zit ‘m bij de 40 procent die drie of minder contracten heeft, en de 20 procent die vier overeenkomsten heeft. Als daar een samenwerking wegvalt, komt zo’n behandelcentrum meteen in geldnood. Bij drie of minder contracten ben je als kliniek ten dode opgeschreven. De schade door kapitaalvernietiging, persoonlijke aansprakelijkheid bij aantrekken vreemd vermogen, verlies werkgelegenheid, zal in de honderden miljoenen lopen.”

Optelsommetje

Daarmee doorkruist de maatregel de beoogde bezuinigingsdoelstelling, stelt Jager. “Wat het hele verhaal extra wrang maakt, is dat het voorgenomen besluit om de vrije artsenkeuze te schrappen, is gebaseerd op een vermeende besparing van 1 miljard euro in de zorg. Maar dit bedrag wordt door niemand onderbouwd. Het zou heel zonde zijn als we uitstekende medisch zorg van nu de nek omdraaien vanwege een uit de duim gezogen optelsommetje.”

Volgens Jager is de maatregel ook fnuikend voor de kwaliteit van zorg, patiënttevredenheid en vernieuwing. “Medische innovatie wordt in de kiem gesmoord. Want nieuwkomers met vooruitstrevende en effectieve behandelmethoden wordt het onmogelijk zich te vestigen als ze geen contract krijgen. Binnenkort is ons land wat medische zorg betreft weer terug bij af. Elke vorm van innovatie, creativiteit en marktwerking zal direct verdwijnen”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top