ACTUEEL

Van Rijn erkent misstanden geriatrische revalidatiezorg

Martin van Rijn erkent dat er misstanden waren in de geriatrische revalidatiezorg. Er is ouderen verblijf in een verpleeghuis ontzegd, terwijl ze daar volgens het CIZ wel recht op hadden.

“Dat heeft her en der geleid tot onwenselijke situaties”, zo zegt Van Rijn in reactie op een reportage van Nieuwsuur van 30 mei.

Upcoding

Hij schrijft: "Signalen over cliënten die - hoewel de beleidsregels die de toegang tot verblijf in de AWBZ bepalen sinds 2013 niet veranderd zijn - niet meer in aanmerking zouden komen voor zorgzwaartepakket ZZP VV 6 bereikten mijn ministerie in februari, onder andere van transferverpleegkundigen.” Doordat het CIZ scherper oplet of er geen ‘upcoding’ plaatsvindt, is in een aantal gevallen te streng gekeken naar de indicatieaanvraag.

Indicatiewijzer

De staatssecretaris is in overleg gegaan met het CIZ en de problemen zijn opgelost. De doelgroep blijft in aanmerking komen voor dezelfde ZZP en daarmee voor verblijf in een instelling. De afspraken worden in de indicatiewijzer verduidelijkt. Dat betekent dat cliënten met ernstige somatische/fysieke aandoeningen (net als in 2013 en daarvoor) aanspraak kunnen maken op ZZP VV 6. De maatregel is al van kracht, hoewel de eerstvolgende indicatiewijzer verschijnt op 1 juli.

Bekijk hier de uitzending van Nieuwsuur.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top