ACTUEEL

Schippers kondigt 'budgetpolis' aan

Schippers kondigt 'budgetpolis' aan

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) kondigde maandag bij NOS Radio 1 aan dat er naast de twee bestaande zorgpolissen een nieuwe bij komt. Patiënten krijgen volgens haar door de nieuwe polisvorm niet minder, maar juist meer te kiezen.

In die nieuwe polis bepaalt de zorgverzekeraar naar welke zorgverlener iemand moet gaan, waardoor de premie lager uitvalt. Schippers reageerde voor de radio op kritiek van huisartsen die bezorgd zijn over een aanpassing van de zorgverzekeringswet waardoor de vrije artsenkeus van patiënten in het gedrang zou komen. "Je kunt gewoon een polis kiezen", aldus Schippers. "Er komt een derde bij voor mensen die niet meer voor slechte of ondoelmatige zorg willen betalen."

Zorgkosten

De nieuwe polis moet helpen om de stijgende kosten in de zorg te beteugelen. Met onder meer ziekenhuizen, artsen en patiëntengroepen maakte Schippers eerder afspraken om ruim 1 miljard euro minder uit te geven door vooral doelmatiger te werken en zinnige zorg te vergoeden. "Hierdoor is voorkomen dat het eigen risico omhoog moest of het basispakket fors werd verkleind."

De nieuwe polis sluit volgens de bewindsvrouw goed aan bij de plannen om de zorg betaalbaar te houden. De al bestaande naturapolis en restitutiepolis blijven bestaan. De naturapolis vergoedt alleen zorg door gecontracteerde zorgverleners, waardoor patiënten een deel zelf moeten betalen als ze naar een andere hupverlener gaan. De restitutiepolis biedt volledige keuzevrijheid, maar is wel duurder.

Staking

Eerder vandaag kondigde VPHuisartsen aan te gaan staken om te protesteren tegen het voornemen van het kabinet om de vrije artsenkeuze aan banden te leggen. Komende woensdag 4 juni 2014 legt een deel van de huisartsen het werk neer. Een dag later wordt de vrije artsenkeuze in de Tweede Kamer behandeld. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), met ruim 11.000 leden een veel grotere club dan VPHuisartsen (ongeveer 700 leden), doet niet mee aan de staking. Ook de Orde van Medisch Specialisten (OMS) en artsenorganisatie KNMG zijn tegen de staking. (ANP/Skipr)

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Freek Korver

3 juni 2014

Het is wel erg kort door de bocht als de minister concludeert dat daar waar zorgverzekeraars geen zorg in kopen deze zorg van onvoldoende kwaliteit of ondoelmatig zou zijn. Allereerst zet ik grote vraagtekens of zorgverzekeraars op dit moment al in staat zijn om echt met goede criteria kwalitatief hoogwaardige zorg te onderscheiden van zoals de minister aangeeft slechte zorg. Daarnaast is er ook een wezenlijk verschil in wat zorgverzekeraars dure zorg vinden en of dat ook werkelijk ondoelmatige zorg is. Met de huidige bekostigingssystematiek zijn dergelijk conclusies nog niet te trekken. Ik weet niet waar de minister al deze wijsheden vandaan haalt, maar ik ben van mening dat zij met dergelijke bangmakerijen alleen maar haar lenteovereenkomst wil veiligstellen over de rug van, de onder grote financiële druk staande, bevolking van Nederland

Menno Oosterhoff

3 juni 2014

Wat er ook gebeurt met art.13. De zorgverzekeraar zal de komende jaren steeds meer te zeggen krijgen. Eerst de polis dan de pols. http://medischcontact.artsennet.nl/opinie/blogs/blog-1/144838/eerst-de-polis-dan-de-pols-menno-oosterhoff.htm

D G o

3 juni 2014

Freek, jij schrijft een volstrekt juiste reactie.

Het is natuurlijk grote kletspraat van mevr. Schippers.
Zij lijkt niet te weten waarover ze praat.

Ze zal zich echter niets aantrekken van kritiek. Dat noemt men wel de arrogantie van de macht.

Het bijzondere is dat mevr. Schippers met haar actie ook de zorgverzekeraars weer rechts passeert. Dat zijn toch de partijen die polissen ontwerpen?

Glenn Mitrasing

3 juni 2014

Recente publicatie(zie www.economie.nl) van Schut, van Kleef en van de Ven( Hoogleraar Economie):“Zorgstelsel spoort nog onvoldoende aan tot goede kwaliteit”.
8 jaar na dato...
Wat Schippers en zorgverzekeraar te melden hebben over kwaliteit is dan ook grote flauwekul: dat is volledig links blijven liggen volgens de economen die zélf deels aan de theoretische basis stonden van zorgmodel 2006. Wie zijn wij om ze tegen te spreken..?

Hans Dijkstra

3 juni 2014

Ik dacht dat het tot op heden gebruikelijk was dat politici pas actief werden bij/voor zorgverzekeraars na afloop van hun actieve politieke loopbaan.....-:)

Top