ACTUEEL

Minister ziet ongelijk speelveld bij contractering

Minister ziet ongelijk speelveld bij contractering

Een gelijk speelveld in de contractering van zelfstandige klinieken is nog geen feit. Dat schrijft minister Schippers van VWS in het voorwoord van het jaarverslag van de Brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN). “We zien gelukkig wel een versnelling, maar we zijn er nog niet”, aldus Schippers in het voorwoord.

Zelfstandige klinieken hadden het zwaar in 2013. De reden is dat klinieken aan het eind van het jaar nog volop in onderhandeling waren voor 2013 en meteen daarna de contracteerronde voor 2014 in gingen. Voorzitter Jak Dekker van ZKN: "Het schortte t bij de onderhandelingen aan openheid en transparantie. En het gelijke speelveld bleek ver te zoeken."

Ziekenhuizen eerst

Volgens Dekker kopen verzekeraars nog steeds eerst in bij ziekenhuizen en kijken ze pas daarna naar zelfstandige klinieken. "Zorgverzekeraars kopen nog maar zo'n 4 procent van de zorg in bij zelfstandige klinieken, terwijl dit in de landen om ons heen 10 tot 15 procent is."

André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), schrijft in het jaarverslag van de ZKN het dat hij wel verbetering ziet. "We maken stappen. Het proces van contractering liep in 2013 weer beter en sneller dan daarvoor en ook voor verzekeraars hebben zelfstandige klinieken hun plek veroverd in het zorglandschap." Tegelijkertijd erkent Rouvoet het spanningsveld in de samenwerking tussen zelfstandige klinieken en zorgverzekeraars. "Zelfstandige klinieken veroveren een positie op een markt die – mede door de gesloten bestuursakkoorden – steeds minder groeit en mogelijk krimpt." 

Vrije artsenkeuze

Het oneerlijke speelveld maakt voor de ZKN dat de verandering van artikel 13 over vrije artsenkeuze in de Zorgverzekeringswet (Zvw) nu te vroeg komt. Dekker: "Als deze aanpassing nu al wordt doorgevoerd, zal dit het ongelijke speelveld tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders verder vergroten."

ZKN is in 2013 aan de slag gegaan om het tij te keren. Zo heeft de brancheorganisatie gesprekken gevoerd met verzekeraars, ministerie en politiek. Het resultaat is dat er extra afspraken zijn gemaakt in het Onderhandelaarsresultaat Medisch Specialistische Zorg 2014-2017. Zo gaat de NZa het contracteerproces monitoren en worden er Good Contracting Practices ontwikkeld. Dekker: "Het komt nu aan op de uitwerking hiervan."

Er zijn 180 zelfstandige klinieken aangesloten bij ZKN. Deze bieden zowel verzekerde als niet-verzekerde zorg. ZKN werkt aan kwaliteitsvergroting door een onafhankelijk keurmerk en is namens de aangesloten klinieken gesprekspartner voor overheden en andere spelers in de curatieve zorg.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top