Finance

Rouvoet: 'We moeten naar systeemverantwoording'

Rouvoet: 'We moeten naar systeemverantwoording'

De zorgverantwoording op basis van Diagnosebehandelcombinaties (DBC) of DOT is te veel gebaseerd op producten en te weinig op de outcome van zorg. Bovendien zijn de DOTs nog steeds te ingewikkeld. Dat zei André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN), vandaag op het congres van beroepsvereniging HEAD.

"We hebben als zorgverzekeraars het nodige te stellen met de enorm complexe regelgeving en het toezicht dat de NZa daarop houdt. De vraag is of er manieren zijn om van de gegevensgerichte controles naar systeemgerichte controles te komen" aldus Rouvoet. De ZN-voorzitter ziet mogelijkheden in het certificeren van de administratieve organisatie en de interne controle (AO/IC) van zorgaanbieders. "Als je weet dat dat het proces in orde is, hoef je de productie minder te controleren. Je komt dan in de buurt van horizontaal toezicht, volgens het high trust, high penalty principe."

De buurvrouw uitleggen

Volgens Rouvoet heeft de invoering van DBC's wel voordelen gehad. "Er wordt nu in ieder geval een relatie gelegd tussen de diagnose en de behandeling. Met de DOTs is er vervolgens ook nog een slag gemaakt in de omvang. We zijn van dertigduizend DBC’s naar 4000 DOTs gegaan. Tegelijkertijd heeft dat weer als nadeel dat die DOTs te generiek geworden zijn. Ik leg het mijn buurvrouw niet uit dat er een MRI-scan in haar DOT staat, terwijl ze die helemaal niet gehad heeft."

Uiteindelijk zou Rouvoet toe willen naar een vergoeding om basis van kwaliteit. "Hoe korter de behandeling en hoe beter de zorg, hoe hoger de vergoeding. Dat meet je aan de hand van doorlooptijden en vragenlijsten onder patiënten. Ik ben ervan overtuigd dat financieren op basis van kwaliteit uiteindelijk geld oplevert. We doen nu een experiment met uitkomstfinanciering rond de behandeling van patiënten met Alzheimer, om te kijken of dat ook echt zo werkt. En als dat zo is, duurt het nog jaren voor uitkomstvergoeding een feit is. Tot die tijd is systeemverantwoording zeker second best."

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

6 juni 2014

Het is alleen een al lang bewezen misvatting dat financiële prikkels een blijvende stimulans zijn om mensen te sturen André!

Dat geldt nog eens te meer voor behandelaars en zorgverleners, die primair zorg- en behandel-gedreven zijn.

Korte doorlooptijden en tevreden patiënten financieel belonen is dus niet de oplossing.

De grootste frustratie van behandelaars en zorgverleners is dat zij zich niet gewaardeerd voelen voor het toepassen van hun eigen ambachtelijke overtuiging, kennis en ervaringen, omdat financiële prikkels over hen heen proberen te sturen tegen hun eigen overtuigingen in.
Dát leidt tot suboptimalisatie.

Dus ruimere DOTS, namelijk ruimte om binnen ruime kaders het eigen vak uit te oefenen leidt tot betere zorg en meer gemotiveerde aanbieders.
Daar tegenover hoeft alleen een redelijke beloning om betrokkenen gemotiveerd te houden. Dan moet je patiënten inderdaad niet lastig vallen met alle opties die er binnen die DOTS zijn, waar artsen geen gebruik van maken. Je klaagt toch ook niet als een vluchtuitgang in een bioscoop niet gebruikt is, omdat er geen brand was.

Wat wél helpt is transparantie in patiententevredenheid. Want daar wil iedereen dan voor gaan.

De systemen moeten dat dan ondersteunen. Maar ga ze alsjeblieft niet weer systemen valideren en denken dat de zorg dan in orde is. Dan mis je de essentie. En stuur je weer op wantrouwen, die je daarmee juist stimuleert. Een neergaande spiraal.

Jan Veldman

8 juni 2014

Wellicht moet de discussie niet worden gevoerd over het nieuwe DBC-systeem. Maar eerst starten met het opheffen van zorgverzekeraars. Zorg onderbrengen bij de overheid. Voor iedere medewerker van een zorgverzekeraar kunnen we ook iemand aan het bed zetten. De tijd dat we bezig zijn met de vele administratieve last (en dat wordt alleen maar meer als het zo door gaat), komt ook al niet geheel ten goede van de zorg.
Daarnaast landelijk 1 registratiesysteem. Momenteel zijn onder andere systemen de oorzaak van het niet juist kunnen registreren, door de complexiteit en het laat uitleveren van wet&regelgeving, die dan vervolgens ook nog 'open normen' bevatten.

Samenvattend (Eerst starten met):
1.Afschaffen van zorgverzekeraars
2.Eén landelijk registratiesysteem.

Dit zou pas een interessante discussie zijn!

Met vriendelijke groeten,
Janvee

Glenn Mitrasing

8 juni 2014

Laten we maar beginnen dit systeem te verantwoorden waarbij miljarden worden verspild...

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

13 juni 2014

Samenvattend:
weer terug naar de essentie en dáárvanuit heruitvinden met alles wat wij onderwijl als instrumenten dan wél willen en kunnen toepassen, zolang het aan de essentie bijdraagt!

Dus begin met Wouter Hart, "Verdraaide organisaties", en vanuit die essentie Lean denken en doen: namelijk alleen dát beperkte aantal visuele hulpmiddelen dat de ontwikkeling weer verder helpt, door degenen die in het werk zelf staan.

Top