Finance

'Zorg moet meer doen met beleggers'

'Zorg moet meer doen met beleggers'

Het wordt hoog tijd dat zorgorganisaties in zee gaan met beleggers en investeerders. Dat zei macro-econoom Kees de Kort tijdens het congres van de vereniging van zorgfinancials HEAD. "Ik snap dat u nu allemaal begint te hyperventileren, maar u moet echt afstappen van het idee dat geld verdienen met zorg slecht is."

De Kort vindt dat zorgbestuurders uit hun comfortzone moeten stappen. "Er zit zo’n duizend miljard euro bij investeerders. Dáár kunt u uw geld vandaan halen. Bij de overheid wordt het alleen maar minder."

Exceptioneel

Volgens De Kort is één van de belangrijkste problemen in de zorg dat er nog geen fundamentele veranderingen zijn doorgevoerd sinds de crisis is 2008 begon. "Iedereen lijkt te denken dat de situatie voor 2008 normaal was, en dat we het nu een tijdje met minder moeten doen. Maar voor 2008 was de situatie exceptioneel, en nu moeten we terug naar normaal. Dat betekent allereerst bezuinigen. Meer werken voor hetzelfde geld en medische apparaten ook in het weekeinde gebruiken. Dat is niet leuk, maar het kan wel."

Daarnaast ziet De Kort dus mogelijkheden in werken met beleggers: "Private Equity fondsen, family offices, goede doelen organisaties, obligaties uitgeven. Het kan allemaal. U zou bijvoorbeeld samen een zorgfonds kunnen oprichten, dat maakt het reputatierisico voor u en de beleggers kleiner."
Het begint allemaal met het opzoeken van die beleggers. "U kent elkaar nu nog niet. Organiseer daarom een congres, zodat u kunt laten zien wat u doet en wat daar interessant aan is."

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Jeroen Hermus

10 juni 2014

De mening van Kees de Korte wordt volledig door mij ondersteund. Het feit dat woningcorporaties terug gaan naar hun primaire business en banken steeds kritischer zijn bij het financieren van vastgoed, zorgt er daarnaast voor dat er interessante proposities voor beleggers beschikbaar komen.

Steeds meer binnenlandse, maar ook buitenlandse beleggers raken de afgelopen jaren steeds concreter geïntereseerd in deze vastgoedsector. Dit wordt mede veroorzaakt door de langjarige huurcontracten en de (in tegenstelling tot andere vastgoedsegmenten) relatieve conjunctuur ongevoeligheden.

Meer informatie hierover: http://goo.gl/iOrr9w

Marco van Alderwegen

10 juni 2014

Helemaal mee eens. De filantrofische wereld en de zorgwereld zouden meer met elkaar kunnen. Niet alleen als donateur, ook als maatschappelijk investeerder. Zie ook www.stichting-else.nl

Top