ACTUEEL

'Geen grotere verschillen door akkoord zorg'

Vicepremier Lodewijk Asscher ziet geen grotere verschillen tussen mensen ontstaan door het laatste politieke akkoord over de zorg. Daarin is afgesproken dat de zorgverzekeraars vanaf 2016 mogen bepalen naar welke medisch specialist of behandelaar in de geestelijke gezondheidszorg iemand wordt doorverwezen.

Mensen die een duurdere zorgpolis nemen, hebben meer keuzevrijheid.

Fiftyfifty

Asscher wees er vrijdag op de wekelijkse persconferentie na de ministerraad op dat er in het huidige stelsel ook verschillen bestaan. "Ook nu is het al zo dat de één een polis heeft waarbij hij alles vrij kan kiezen en de ander een andere polis. Dat is ongeveer fiftyfifty."

De garantie van de vrije artsenkeuze blijft, maar het akkoord voorkomt dat "zorgverzekeraars allerlei kwakzalvers moeten betalen". Volgens de vicepremier is het akkoord een "een heel logische stap" om kosten onder knie te houden, de rechten van patiënten te waarborgen en de kwaliteit van de zorg goed te houden. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Dick Nieuwpoort

7 juni 2014

Het is intens triest dat om een 'armoepolis' te verdedigen, om vooral niet een discussie over art.13 op juiste argumenten te voeren, mevrouw Schippers en de heer Asscher zich bedienen van termen en losse flodders als 'veelverdieners', 'kwakzalvers' en 'cowboys'. Een schande, te meer daar het feitelijk niet klopt. Natuurlijk zijn dit soort lui er ook in de GGZ net als in andere sectoren - de beroepsgroep zelf en de Inspectie doen hun reinigend werk - maar hoezo veelverdieners? De NZa stelt maximumtarieven vast en verzekeraars zitten daar al jaren steevast onder. Kwaliteitsbeleid wordt al jaren gevoerd in de sector, alleen verzekeraars verzinnen er ieder jaar weer een paar eigen normen bij. Cowboys? Ga zo door met het verstikkende, soms nergens op gestoelde, contracteerbeleid en er komen steeds meer niet-gecontracteerde aanbieders bij. Gevolg? Een zorgstelsel dat steeds meer onder druk komt te staan, een steeds verder verkleinend basispakket en de rest decentraliseren we Dit perspectief kan ik me van Schippers voorstellen, ieder individu zelf compleet verantwoordelijk. Van Asscher niet. Na eerst de ideologische veren te hebben afgeschud heeft de PvdA onder een deken van 'new speach'(1984) door o.a. Van Rijn nu ook het morele, normatieve kompas verbrijzeld. Dick Nieuwpoort

Top