ACTUEEL

Erbudak hekelt ‘boobytrap’ van RIVM

Aysel Erbudak, directeur van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam, vindt de richtlijnen van het RIVM rondom de Mexicaanse griep één grote boobytrap. Dankzij de richtlijnen krijgt iedereen met griepverschijnselen Tamiflu en worden andere ziektebeelden per definitie uitgesloten, zegt Erbudak in de Telegraaf.

Uitsluiten van ziektebeelden

Erbudak zegt veel mensen in de grieppoli te zien die helemaal geen griep hebben, maar een ander ziektebeeld vertonen. Mensen met een longontsteking en zelfs longkanker krijgen Tamiflu voor hun aandoening. Erbudak wil dat het RIVM de richtlijnen direct aanpast, omdat deze in de praktijk niet werkt. Ze verwijt Roel Coutinho, directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het RIVM, steeds een andere schuldige aanwijst voor de problemen.

Verstrekking Tamiflu

Coutinho reageert in de Telegraaf fel op de uitlatingen van Erbudak: "Ten eerste, mevrouw is geen arts, zij is directeur van een ziekenhuis en doet uitspraken waar zij helemaal geen verstand van heeft. Ik vind het te gek voor woorden. Dat is mijn ergernis. Ten tweede is het zo dat een minderheid van de mensen die zich bij de huisarts meldt, daadwerkelijk het H1N1-virus heeft. Wij hebben duidelijke richtlijnen opgesteld hoe de artsen dienen te handelen, maar natuurlijk is het zo dat er wel eens ten onrechte Tamiflu wordt verstrekt. Dat gebeurt bij elke griep. De persoon in kwestie dient zich bij aanhoudende klachten opnieuw bij de huisarts te melden. Maar ja, kennelijk probeert mevrouw Erbudak haar commerciële grieppoli gewoon weer te verkopen."

Werking Tamiflu twijfelachtig

Er is overigens geen wetenschappelijk bewijs dat Tamiflu helpt om ernstige complicaties van de Mexicaanse griep te voorkomen. De studieresultaten die deskundigen en de overheid aanhalen om het gebruik van Tamiflu te adviseren worden volop bekritiseerd. Zo vindt arts-epidemioloog Luc Bonneux van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI/KNAW) dat de inzet van mensen en middelen en de rol van deskundigen en adviesorganen een evaluatie verdient.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top