ACTUEEL

Weinig asielzoekers geven GGD inzage dossier

Slechts 17 uitgeprocedeerde asielzoekers uit de zogenoemde Vluchthaven in Amsterdam hebben de GGD toestemming gegeven voor inzage in hun medische dossiers. Dat zei de advocaat van de gemeente Amsterdam vrijdag voor de rechtbank in de hoofdstad.

De gemeente had circa 50 kwetsbare personen uit de Vluchthaven die medische zorg nodig hebben, gevraagd zich te laten screenen door de GGD en toestemming te geven om hun medische dossiers in te zien. Op basis hiervan zouden ze in aanmerking kunnen komen voor tijdelijke opvang door de gemeente.

Tijdelijke opvang

Deze mensen maken deel uit van een groep van 108 asielzoekers die nu nog in de voormalige gevangenis aan de Havenstraat verblijft, maar daar weg moet. De gemeente biedt ook tijdelijke opvang aan circa 10 personen, die wel weg willen naar eigen land, maar meer tijd nodig hebben om dat te regelen.

De gemeente bood de groep asielzoekers in november onderdak tot 1 juni. Per 1 juli moet het pand leeg worden opgeleverd aan het Rijk. Bovendien is er volgens de gemeente geen geld en personeel meer om het gebouw langer open te houden. Omdat de asielzoekers weigeren weg te gaan, had de gemeente hen voor de rechtbank gedaagd in een civiele procedure. De zaal zat vrijdagmiddag bomvol asielzoekers, van wie een aantal in oranje voetbalshirts was gestoken.

Voordat de rechtszaak begon, hielden enkele tientallen mensen een demonstratie voor het gerechtsgebouw. Ze hadden spandoeken met teksten als 'geen vluchteling op straat of in de cel'. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top