ACTUEEL

Megadeal in medische sector

De Amerikaanse fabrikant van medische producten Medtronic koopt zijn Ierse branchegenoot Covidien voor 42,9 miljard dollar (31,6 miljard euro). Dat maakten de bedrijven maandag 16 juni bekend.

De overname wordt afgehandeld in aandelen en contanten. De overnameprijs van 93,22 dollar per aandeel ligt bijna 30 procent hoger dan de slotkoers van Covidien afgelopen vrijdag. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de autoriteiten. Door samen te gaan verwacht de combinatie aan het einde van het boekjaar 2018 minstens 850 miljoen dollar aan jaarlijkse kosten te kunnen besparen, onder meer door het samenvoegen van ondersteunende diensten.

Belastingklimaat

Het hoofdkantoor van het nieuwe concern wordt in Ierland gevestigd om zo te profiteren van het gunstige Ierse belastingklimaat. Het nieuwe bedrijf telt ongeveer 87.000 werknemers in meer dan 150 landen. De transactie moet eind dit jaar of begin volgend jaar worden afgerond.

Hartkleppen

De gezamenlijke omzet van de ondernemingen bedraagt circa 27 miljard dollar. Medtronic maakt onder meer hartkleppen en biedt behandelingen voor een reeks medische aandoeningen. Covidien is fabrikant van een breed scala aan medische instrumenten en apparatuur.

Miljardendeals

De medische sector is de laatste tijd volop in beweging met fusies, overnames en pogingen daartoe. Zo trachtte de Amerikaanse farmaceut Pfizer tevergeefs het Britse GlaxoSmithKline (GSK) over te nemen voor omgerekend 86 miljard euro en probeert Valeant nog altijd de Botox-maker Allergan te kopen. Verder sloot het Zwitserse Novartis een reeks miljardendeals en verkoopt het Amerikaanse Merck zijn consumentendivisie aan Bayer voor meer dan 10 miljard euro. Merck zelf kondigde onlangs de overname aan van Idenix Pharmaceuticals voor bijna 3 miljard euro. (ANP)

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top