ACTUEEL

Geen straf voor Hoornse gynaecoloog

Een gynaecoloog uit Hoorn is dinsdag in hoger beroep opnieuw schuldig verklaard aan de fatale afloop van een bevalling in 2009. De moeder liep daarbij ernstig letsel op en de baby overleed kort daarna. Het hof in Amsterdam legde de man echter geen straf op.

Volgens het hof is de arts ernstig tekortgeschoten in de behandeling en begeleiding rond de bevalling. De vrouw, een hoog-risicopatiënte, was al eerder bevallen met een spoedkeizersnede. De arts stuurde, ondanks geuite twijfels van de dienstdoende verloskundige, aan op een natuurlijke bevallig en ging op een zeker moment naar huis zonder instructies achter te laten, constateerde het hof. Drie uur later werd hij met spoed naar het ziekenhuis geroepen omdat de baby in nood verkeerde. De gynaecoloog heeft toen alsnog een spoedkeizersnede uitgevoerd, maar de gevolgen waren dramatisch.

Voorwaardelijke straf

De rechtbank veroordeelde de gynaecoloog eerder tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand. Het hof vindt een straf niet meer nodig omdat de arts door het medisch tuchtcollege al is berispt en de zaak hem veel negatieve aandacht heeft opgeleverd in de media. Ook heeft de man oprecht zijn medeleven betuigd aan de moeder en haar echtgenoot, aldus het hof.

De advocaat van de gynaecoloog, Gerard Spong, liet dinsdag weten namens zijn cliënt in cassatie te gaan tegen de uitspraak van het hof. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top