ACTUEEL

Ouderen wassen met doekjes kan prima

Het is beter om ouderen in de langdurige zorg te wassen met speciale doekjes, dan met water. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van het Radboud universitair medisch centrum in Nijmegen.

'Wassen zonder water' blijkt iets beter te zijn voor de huid en kost ongeveer hetzelfde als traditioneel wassen. Bovendien, zo legt onderzoeksleider Theo van Achterberg uit, is het minder belastend voor de ouderen. Ze hoeven zich niet telkens te draaien, af te spoelen en dergelijke.

Tijd

Verder blijkt dat het wassen met wegwerpdoekjes tijd scheelt, waardoor de verzorgers de oudere grondiger wassen. Overigens is het niet de bedoeling dat de doekjes een douchebeurt volledig vervangen. Maar vaak wordt een oudere nu ook gewassen bij een wasbak, en blijft het nemen van een douche of bad beperkt tot bijvoorbeeld eenmaal per week.

Veel mensen staan in eerste instantie afwijzend tegenover de doekjes, maar zijn na gebruik veelal enthousiast. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

MPD Kavadjaja-Sibbel

19 juni 2014

Het is nu denk ik 12 of 13 jaar geleden dat mijn tante met een zware CVA in een verpleeghuis lag en ook niet meer met water gewassen wilde worden. Mijn dochter was pas 1 of 2 jaar. Toen kregen wij het idee om babydoekjes te gebruiken bij mijn tante. Ze was helemaal tevreden en blij hiermee en wilde niets anders meer. De huid van een oudere is net zo kwetsbaar als dat van een baby dus waarom niet met dezelfde care behandelen. Goed initiatief dus.

Top