ACTUEEL

Bos: 'Zorgakkoorden stalinistisch'

De groeiafspraken die minister Schippers maakt met ziekenhuizen en verzekeraars zijn in feite "kartelafspraken" met een "stalinistisch" tintje . Dat zegt Wouter Bos deze week in Elsevier.

De VUmc-bestuursvoorzitter vindt dat er geen sprake is van marktwerking als ziekenhuizen, verzekeraars en overheid met elkaar afspreken dat ze de kosten elk jaar maar met een bepaald percentage laten stijgen. Hoewel Bos zich er openlijk over verbaast dat een liberale minister verantwoordelijk is voor deze handelswijze, noemt hij het duo Schippers en Van Rijn overigens "een van de sterkste koppels sinds jaren. Een uitstekend duo. Het gaat goed."

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anjo Schuite

19 juni 2014

De reactie van Bos verbaasd mij, zeker het prijzen van dit duo als beste sinds lang. Voorgangers waren beter, Het is al heel lang duidelijk (zie hoofdstuk genetwerkte zorg van Integratie Mens en Organisatie, 2004!!!) dat in de Zorg continu gesproken wordt over marktwerking, maar dat men het dan heeft over Communistische marktwerking. Zolang de klant / patient geen eigen keuze kan maken inclusief (financiele, reis en andere) consequenties in relatie tot de Zorg is er geen sprake van marktwerking met zijn voordelige effecten. Nu bepalen de Overheid en de Zorgverzekeraars wat de klant kan kiezen en voor welke prijs. Het is zelfs zo dat de Overheid en de Zorgverzekeraars bepalen welke behandeling wel of niet kan worden afgenomen, zonder dat daar harde kwaliteits en zeker geen effectiviteits bewijzen voor zijn. Was het niet zo dat meer dan 60% van de Ziekenhuis behandelingen niet wetenschappelijk onderbouwd zijn? Maar wij laten de Zorg gewoon met zijn allen naar de knoppen gaan. Geen vrije artsen keuze, geen vrije keuze als arts om te kiezen voor een behandeling die ij jou effectief is gebleken etc. Ik ben, slechts deels, blij mijn pensioen te gaan bereiken, maar hoop nog steeds dat patienten en artsen zich niet laten ringeloren en ook wat gaan leren van het bedrijfsleven, bijvoorbeeld op logistiek gebied. Theory of Constrains e.d.

Jan Alberts

19 juni 2014

De reden dat Bos nuanceert door het een goed duo te noemen zal wel van politieke aard zijn. Als hij aangeeft (als RvB van een ziekenhuis) dat de marktwerking feitelijk geen marktwerking is én dat Van Rijn en Schippers incompetent zijn wil niemand meer met hem praten op de netwerkborrel.

Top