ACTUEEL

Minister praat met nieuwe NZa-top over dienstreizen

De nieuwe top van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) krijgt een gesprek met minister Edith Schippers (Volksgezondheid) over dienstreizen. Schippers zei dat donderdag in de Tweede Kamer, die meer wilde weten over het vertrek van de dinsdag opgestapte NZa-bestuursleden.

Schippers wil praten over de regels voor reizen en declaraties, die de NZa overigens zelf vaststelt. "Het is belangrijk om dingen recht te zetten", aldus de minister. "VWS betaalt de kosten zelf en dat is niet voor niks, wij willen onafhankelijk zijn. Dat zal ik ook aangeven in een gesprek met de nieuwe voorzitter van bestuur.''

Twee bestuursleden van de NZa traden terug vanwege de ophef die ontstond na publicaties over reizen. Die zouden regelmatig zijn gemaakt op kosten van organisaties of bedrijven waar de NZa toezicht op moet houden of die opdrachten krijgen van de zorgautoriteit.

Wegkijken

Volgens Renske Leijten (SP) keek de minister weg van wat er gebeurde. "Vier jaar lang reizen maken op kosten van anderen was beleid. Ze lieten zich betalen''. Reinette Klever (PVV): ,,Je moet je toch niet laten fêteren door diensten waar je toezicht op moet houden''. Schippers wil weten wat er is gebeurd. "Als uit de feiten blijkt dat er iets is gebeurd dat niet door de beugel kan, zal ik daar ook op handelen. Ik weet dat ze congressen bijwonen, maar wie dat betaalt weet ik niet. Dat laat ik nu toetsen.'' Zij hield de Kamer voor dat het niet correct is om mensen te veroordelen op grond van artikelen in de krant. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top