ACTUEEL

Rechter: CZ moet aanbesteden

Zorgverzekeraar CZ is als publiekrechtelijke instelling verplicht om diensten aan te besteden. Zo oordeelde de Bredase rechter in een kortgeding dat Hollister, leverancier van stomamateriaal, tegen de zorgverzekeraar aanspande.

Nu neemt de zorgverzekeraar af bij zeventien leveranciers. Per 1 januari 2015 heeft CZ de aankoop van stomamateriaal aan een enkele aanbieder gegund. In een document stelt CZ dat zij ‘aanzienlijk scherper kunnen inkopen, met behoud cq verbetering van kwaliteit en dienstverlening’. In hetzelfde document stellen zij dat de inkoopprocedure geen aanbestedingsprocedure is. Hollister heeft daar bezwaar tegen gemaakt.

Geen winstoogmerk

De Bredase rechter stelt dat CZ weliswaar een concurrerende instelling is, maar geen winstoogmerk heeft. De zorgverzekeraar voldoet volgens de rechter in een ‘behoefte van algemeen belang’ en valt daarmee onder de aanbestedingswet.

Inkoopbeleid verandert

CZ gaat tegen de beslissing in hoger beroep. Volgens advocaten gaat met deze uitspraak het inkoopbeleid van zorgverzekeraars veranderen. Zij zullen Europese aanbestedingsprocedures moeten gaan volgen en zorgaanbieders zullen sneller naar de rechter stappen als ze zich daar niet helemaal aan houden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top