ACTUEEL

Maastro gaf te lage dosis straling

Bestralingskliniek Maastro Clinic in Maastricht heeft ongeveer 350 patiënten met baarmoederkanker mogelijk een te lage dosis straling toegediend.

Dit gebeurde tijdens brachytherapie, inwendige bestraling na een operatie voor baarmoederkanker. De reden voor de te lage dosering is dat de stralingsbron zich in een andere positie bevond dan was berekend. Het kwam aan het licht toen Maastro nieuwe apparatuur in gebruik nam.

Tumor

Brachytherapie verkleint de kans op terugkeer van de tumor op dezelfde plaats. Het is niet van invloed op de uiteindelijke genezing. Bij patiënten die langer dan vier jaar geleden zijn behandeld is de kans dat een tumor terugkomt verwaarloosbaar klein. Maastro maakt extra controleafspraken met de ongeveer honderd patiënten die de afgelopen vier jaar zijn behandeld.

Maatregelen

Maria Jacobs, lid van de Raad van Bestuur van Maastro: “Wij zijn ernstig geschrokken en betreuren het ten zeerste dat dit heeft kunnen gebeuren. We hebben alle betrokken patiënten en hun gynaecologen geïnformeerd en onze oprechte excuses aangeboden. Toen we dit constateerden, hebben we de Inspectie voor de Gezondheidszorg onmiddellijk op de hoogte gesteld en verbetermaatregelen genomen die herhaling voorkomen. Deze maatregelen zijn door een extern deskundige getoetst.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top