Finance

Oppositie wil geen winstuitkering ziekenhuis

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer zien niets in het plan van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) om het ook voor ziekenhuizen mogelijk te maken de gemaakte winst uit te betalen aan investeerders.

CDA, GroenLinks en ChristenUnie vinden dat geld voor de zorg ook echt aan zorg moet worden besteed en niet aan winst of beleggingen. Linda Voortman (GroenLinks): "Met dit voorstel schiet de marktwerking in de zorg echt te ver door". Ook SP en PVV vinden het geen goed idee.

Debat

De Kamer debatteert donderdag met Schippers over het voorstel. Winst maken in de medisch-specialistische zorg is nu nog verboden, maar mag al wel op andere terreinen van de zorg zoals bijvoorbeeld bij huisartsen. Schippers wil private partijen laten investeren in ziekenhuizen zodat die hun zorg en dienstverlening kunnen verbeteren zonder dat het de belasting- of premiebetaler meer kost. Ziekenhuizen hebben nu vaak een tekort aan eigen vermogen en zijn aangewezen op leningen van banken.

Het kabinet wil daar verandering in brengen. Met de winstuitkeringen wil de minister de zorg interessanter maken voor investeerders als pensioenfondsen. Zij wil wel duidelijke voorwaarden stellen aan het uitkeren van winst in de ziekenhuiszorg. Zo kan pas 3 jaar na het begin van de investering winst worden uitgekeerd, en dat mag alleen alswil wel duidelijke voorwaarden stellen aan het  de financiële reserves voldoende zijn. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top