ACTUEEL

'Patiënten zijn niet veilig in ziekenhuizen'

De veiligheid van patiënten in ziekenhuizen is niet gewaarborgd. Iets meer dan een kwart van de verpleegkundigen heeft het idee dat de meeste incidenten niet worden gemeld. Ook incidenten met dodelijke afloop worden volgens verpleegkundigen niet altijd gemeld. Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond onder 670 verpleegkundigen.

‘Dumpen’ van patiënten

De verpleegkundigen hebben een enquête ingevuld met vragen over onder meer fouten, hygiëne, slecht functionerende artsen en agressie onder patiënten en bezoekers. Uit hetzelfde onderzoek bleek begin augustus dat patiënten regelmatig op een verkeerde afdeling belanden en te snel naar huis woden gestuurd. Dit komt door het beddentekort in ziekenhuizen.

Geen melding door tijdgebrek

Redenen om incidenten niet te melden zijn meestal tijdgebrek of 'vergeten'. Een kwart van de verpleegkundigen die zegt dat incidenten niet worden gemeld, geeft aan dat dat komt doordat ze bang zijn voor de gevolgen. Daarnaast speelt schaamte voor het maken van een fout een rol om er geen melding van te maken net als het niet willen verlinken van collega's.

Overlijden door incidenten

Van de ondervraagde verpleegkundigen stelt vijf procent dat op hun afdeling één of meerdere patiënten zijn overleden door een incident. “Van hen weten er vijftien niet of dit is gemeld aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), terwijl dat wel moet. Nog eens vijf verpleegkundigen zeggen te weten dat dit niet is gebeurd,” aldus de Consumentenbond. Oorzaken zijn stress, te hoge werkdruk, ontoereikende deskundigheid en het niet naleven van richtlijnen en protocollen.

Fouten bij medicatie

Ook worden veelvuldig fouten met medicijnen gemaakt. Dat gebeurt vrijwel maandelijks. Toch beoordeelt tachtig procent van de verpleegkundigen het medicatiebeleid met een zeven of hoger. Volgens ruim 150 verpleegkundigen lopen er ook artsen op de afdeling rond die slecht functioneren. Zij missen in veel gevallen communicatieve vaardigheden, ervaring of zijn niet geïnteresseerd in de patiënten.

Hygiëne laat te wensen over

Vooral de hygiëne is voor verbetering vatbaar. “Meer dan de helft van de verpleegkundigen moet regelmatig of zeer regelmatig de emmer met sop ter hand nemen, omdat de schoonmaakploeg er te weinig is of zijn werk niet goed doet, volgens de verpleegkundigen.”

Hoofdinspecteur Wim Schellekens van de IGZ erkent dat “calamiteiten helaas veel te weinig worden gemeld aan de directie van het ziekenhuis.” Daarom zegt hij te hopen dat het onderzoek bijdraagt tot meer meldingen aan de directie en daarmee ook aan de inspectie. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top