ACTUEEL

Cordaan beticht van fraude

Zorgaanbieder Cordaan in Amsterdam heeft zorg gedeclareerd die niet geleverd is. Dat schrijft Het Parool op basis van beweringen van het personeel. Ook zegt de krant een document in bezit te hebben die de bewering ondersteunt.

Opdracht

De kwestie draait volgens Het Parool om cliënten die vanwege ziekte of vakantie langdurig afwezig waren bij een dagbestedingscentrum van Cordaan. Deze zouden wel als aanwezig genoteerd worden op de presentielijst. Een medewerker van Cordaan heeft volgens Het Parool verklaard dat hij daartoe van hogerhand opdracht kreeg.
“We hebben een cliënt die twee dagen per week moest komen”, aldus de anonieme werknemer in Het Parool. “Hij is al ruim een jaar niet geweest, en al die weken één dag als aanwezig en één dag als ziek aangevinkt - voor als de inspectie langs zou komen.”
Hoeveel AWBZ-geld er op deze ten onrechte is gedeclareerd, is onduidelijk.

Onderzoek

Bestuursvoorzitter Eelco Damen van Cordaan zegt niet op de hoogte te zijn van deze praktijken. “Maar als dit klopt, is het fraude”, aldus Damen in Het Parool. “Wij zoeken dit tot op de bodem uit en vragen iedereen die wat weet, zich - desnoods anoniem - te melden.” Hij beklaagt zich over ‘het stomme systeem’ waarbij medewerkers moeten bijhouden wie aanwezig is.  “Dat systeem werkt fraude in de hand.” Damen stelt dat de genoemde opdracht tot fraude met de aanwezigheidslijsten in elk geval niet van de raad van bestuur of van de directeur dagbesteding is gekomen.

Kamervragen

Het Parool berichtte vorige week ook al over Cordaan. Toen ging het om anonieme signalen dat de zorg die Cordaan levert onder de maat is. SP-Kamerlid Renske Leijten wil dat staatssecretaris Bussemaker opheldering over een en ander geeft.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

26 december 2009

Bonus, over de levens van de zieken en van de verpichte premies is diefsstal van zieken en hulpverleners. BAH

Top