HRM

Gezondheid werknemers: belangrijk maar duur

Gezondheid werknemers: belangrijk maar duur

Acht op de tien werkgevers noemt de gezondheid van de medewerkers de belangrijkste indicator voor een succesvol bedrijf. Maar slechts vier op de tien bedrijven doet ook daadwerkelijk iets om de gezondheid te bevorderen. Belangrijkste reden om er niets aan te doen: de kosten.

Dat blijkt uit een enquête van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onder ruim 3100 werkgevers uit verschillende sectoren in Nederland. De enquête is uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid en Sociale Zaken.

Gezondheidsmaatregelen

Grote bedrijven doen over het algemeen meer voor het bevorderen van de gezondheid van de medewerkers dan kleine bedrijven. De sectoren die het hoogst scoren op het gebied van preventieve gezondheidsmaatregelen zijn onderwijs en de gezondheids- en welzijnszorg. Binnen de sector ‘vervoer en opslag’ worden het minst gedaan.

Divers

De dingen die werkgevers doen zijn heel divers. Uit het onderzoek van het RIVM blijkt onder meer dat ze variëren van persoonlijke ontwikkelplannen, coaching en health-checks tot programma’s om stress te verminderen of yoga. (ANP)  

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

2 juli 2014

Fascinerende opvatting...

De grootste kostenpost in de zorg is personeel en is het te duur zijn om te investeren in gezond werk?!

Gezond werk is een eis om kwalitatief goed te werken en fouten te vermijden. Tel die kosten er nog eens bij op en maak het rekensommetje opnieuw.

Een voorwaarde is wel dat leiding zelf het voorbeeld geeft en gezond werken zelf tot prioriteit verheft. Dan wordt gezond werken namelijk ook een permanent aandachtspunt op en tijdens het werk. Dus niet beperken tot delegeren aan externen preventie:

Preventie moet je zelf doen en samen! Elke dag!

Top