Finance

Den Helder stelt zich garant voor Gemini

De gemeenteraad van Den Helder heeft op 30 juni onder voorwaarden ingestemd met een garantstelling van zes miljoen euro voor het Gemini Ziekenhuis. Dit meldt de lokale nieuwssite Den Helder Actueel.

Met de gemeentegarantie kan het Gemini –onderdeel van de MCA Gemini Groep- verder worden ontwikkeld volgens het onlangs vastgestelde locatieprofiel. Bovendien wordt het ziekenhuis met de garantstelling voor acute financiële problemen behoed.

De MCA Gemini Groep moet binnenkort zo’n elf miljoen euro terugbetalen aan de bank. Dat geld werd ooit geleend voor onder meer de grondaankoop in Den Helder met het oog op inmiddels afgeblazen nieuwbouw. Nu de bank het geld terug wil heeft MCA Gemini Groep de hulp van de gemeente ingeroepen, omdat het Helderse ziekenhuis anders op korte termijn in financiële problemen zou komen.

Terugkopen

Het ziekenhuis hoopte aanvankelijk dat de gemeente bereid zou zijn om de grond weer terug te kopen. De gemeenten geeft echter de voorkeur aan het geven van een gemeentegarantie, zodat de MCA Gemini Groep een nieuwe lening aan kan gaan. Aangezien de business case van de MGG een gezonde meerjarenraming laat zien, is de kans "dat de gemeente op de garantie wordt aangesproken heel klein", zo citeert Den Helder Actueel raadslidPeter Reenders van de Stadspartij.

WFZ-garantie

De gemeenteraad heeft wel voorwaarden aan de garantie verbonden. Zo wil de raad ieder jaar een onafhankelijk boekenonderzoek bij het ziekenhuis laten doen. Ook moet er periodiek overleg zijn met de raad van bestuur. Bovendien wil de gemeente een nadere garnatie van het Waarborgfonds voor de Zorg (WFZ). De garantstelling van de gemeente geldt dan ook voorlopig voor een jaar.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top