ACTUEEL

MEE ziet cliëntondersteuning teloorgaan

De beschikbaarheid van cliëntondersteuning voor kwetsbare burgers is in de meeste gemeenten niet gegarandeerd. Daarmee komen de gemeenten eerdere bestuurlijke afspraken niet na. Dat constateert MEE Nederland op basis van een monitor onder de 22 MEE-organisaties.

In een brandbrief aan de Eerste en Tweede Kamer waarschuwt MEE Nederland dat veel kwetsbare burgers volgend jaar niet kunnen rekenen op de cliëntondersteuning waar ze volgens de nieuwe Wmo recht op hebben. Uit de peiling blijkt dat 63 procent van de 403 gemeenten geen afspraken hebben gemaakt met MEE over de continuïteit van cliëntondersteuning. In resterende gemeenten zijn weliswaar afspraken gemaakt, maar volgens MEE Nederland voldoet de inhoud van de afspraken op cruciale punten niet aan de Wmo 2015.

Ontslaggolf

MEE Nederland wijst ook op de gevolgen van de budgetkortingen in veel gemeenten. Hierdoor zijn de MEE-organisaties genoodzaakt reorganisaties door te voeren die gepaard gaan met honderden ontslagen. Deze ontslaggolf heeft grote gevolgen voor de continuïteit, de borging van de expertise van consulenten en de beschikbaarheid van de functie cliëntondersteuning in de desbetreffende regio’s, zo waarschuwt MEE Nederland.

Volgens MEE Nederland is cliëntondersteuning onmisbaar in een tijd waarin er als gevolg van de overheveling van zorgtaken zoveel verandert voor kwetsbare burgers. Deze laagdrempelige en onafhankelijke ondersteuning draagt bij aan zelfredzaamheid, signaleert knelpunten en voorkomt dat zij tussen wal en schip vallen.

Wirwar

Honderdduizenden kwetsbare burgers maken regelmatig gebruik van cliëntondersteuning. Zij worden ondersteund om de eigen regie te kunnen behouden in –zoals MEE het noemt- “de wirwar van gemeentelijke voorzieningen, zorgaanbod, passend onderwijs, arbeidsparticipatie, woonvoorzieningen en veranderende regelgeving”.
Alleen al voor MEE is dat een groep van minimaal 400 duizend mensen met een beperking. Op jaarbasis ziet en ondersteunt MEE gemiddeld 100 duizend cliënten. De totale hoeveelheid kwetsbare burgers die afhankelijk is van de beschikbaarheid van cliëntondersteuning is nog veel groter, omdat kwetsbare ouderen en burgers met ggz-problematiek hier ook onder vallen.

Budgetgarantie

In de brandbrief memoreert MEE Nederland  dat de Tweede Kamer eerder heeft aangegeven het van groot belang te vinden dat om de functie cliëntondersteuning binnen de nieuwe Wmo te waarborgen. De staatssecretaris van VWS heeft daarom met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en MEE Nederland bestuurlijke afspraken gemaakt. Uit de monitor blijkt volgens t MEE Nederland nu dat deze bestuurlijke afspraken niet zijn nagekomen. Daarom vraagt MEE Nederland de staatssecretaris Van Rijn onmiddellijk zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid te nemen. Ook hoopt MEE Nederland dat de Eerste en Tweede Kamer bij de staatssecretaris aandringen op harde budgetgarantie voor 2015 en 2016.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

J. Sessink

4 juli 2014

Ze geven liever het geld uit aan asielzoekers dan aan eigen mensen met een chronische ziekte en/of beperkingen.

Loet Spaanstra

4 juli 2014

Ook voor MEE Nederland is het lobbyen begonnen. Ondanks de decentralisaties verlangt MEE Nederland acties van de staatssecretaris. Het is nu ieder voor zich aan het worden. In de uitvoering was dat al zo natuurlijk. Ook daar is het ieder voor zich op een eigen domein.

Toch gek dat niemand hardop de vraag stelt waar MEE nu precies voor nodig is? Er zijn namelijk voor alle beperkingen al cliënten- en patiëntenorganisaties. Heel veel werk voor mensen met een door een beperking veroorzaakte maatschappelijke achterstand hoort in het bijzonder in de algemene zorg thuis - de zorg voor jou en mij. Het gaat toch ook om de emancipatie van mensen met een beperking? MEE behouden is een paradox! MEE afschaffen lijkt me een goede stap in de maatschappelijk wenselijke richting. Veel gemeenten zien dat blijkbaar nu al in.

Nog gekker is dat MEE de vraag niet zelf beantwoordt. Als 63% van de gemeenten niet bij je inkoopt - ondanks de merkwaardige dwingende landelijke afspraken - dan betekent dat toch dat je overbodig bent?

Als kritisch volger van de decentralisaties, hoop ik dat gemeenten op dit vlak een rechte rug tonen en zich niet laten chanteren door organisaties (MEE, BJZ, GGZ) die ermee dreigen hun mensen te moeten ontslaan en de schuld daarna bij anderen neerleggen.

Jeanet Kraaij

4 juli 2014

Ik snap het artikel niet helemaal. Er wordt gesproken over een verplichting om onafhankelijke cliëntondersteuning en direct daaraan gekoppeld dat MEE met lang niet alle gemeenten afspraken heeft gemaakt. Dat impliceert dat er geen andere partijen dan MEE zijn die onafhankelijke cliëntondersteuning kunnen bieden. Dat vindt ik op zijn zachtst gezegd nogal een arrogante houding... En ja, net als in de thuiszorg zal ook MEE moeten bezuinigen en wellicht mensen moeten ontslaan. Heel vervelend, maar helaas het is niet anders. Ook ik heb als zelfstandig mantelzorgmakelaar en eigen kracht coördinator totaal geen zekerheid over inkomsten. En ook ik ben vanuit die rol een onafhankelijk cliëntondersteuner overigens ;-)

Top