ACTUEEL

Zwaargewicht verkent Zeeuws ziekenhuislandschap

Een politiek 'zwaargewicht' gaat de komende maanden mogelijke samenwerking tussen de Zeeuwse ziekenhuizen verkennen. Dat hebben de Provinciale Staten unaniem besloten, zo meldt de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC).

Tot de dertien potentiële kandidaten behoren onder anderen oud-politici Ab Klink, Jan-Kees de Jager en Hans Wiegel. De verkenner moet in kaart gaan brengen welke factoren de samenwerking tussen ADRZ en Zorgsaam Zeeuws-Vlaanderen tot dusver belemmeren en wat er moet gebeuren om dat te verbeteren. De verkenner moet zijn bevindingen uiterlijk in december presenteren.

Voor het gezamenlijk initiatief van de PvdA, SP, SGP, VVD en Groenlinks wordt 75.000 euro uitgetrokken. Een hechte samenwerking in de ziekenhuiszorg is volgens het provinciebestuur noodzakelijk om huidige voorzieningen te behouden en te versterken.

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

tjark reininga

7 juli 2014

ik vrees dat ook uit dit onderzoek vooral zal blijken, dat
1. samenwerking in een situatie met zoveel fysieke belemmeringen (het eilandenrijk Zeeland) is door de afstand lastig en kostbaar (gemeten in zowel tijd als geld);
2. in de wereld van de ziekenhuiszorg is nog altijd sprake van grote territoriumdrift, gedreven door vooral financiële belangen.
3. de nadruk op meetbare presaties als het gaat om de kwaliteit van de geboden zorg (m.n. het aantal handelingen)
4. de toegankelijkheid van de (ziekenhuis)zorg voor met name de bewoners langs de grenzen staat door de nadruk op samenwerking (en de fusies die daaruit vrijwel altijd voortvloeien) in ieder geval in de waarneming van die bewoners onder druk
5. (last but not least) voor met name Zeeuws-Vlaanderen is de zorg in Vlaanderen een belangrijke "concurrent".

benieuwd hoe het aan te trekken kopstuk uit deze puzzel gaat komen.

Top