HRM

'Minder druk op cao-seizoen door koopkracht'

Werkgevers denken dat de stijging van de koopkracht die voor de komende tijd wordt geraamd, veel druk zal weghalen uit de cao-onderhandelingen. Het aantal akkoorden zal komende tijd naar verwachting sterk stijgen. "Voor cao’s die nog moeten worden afgesloten, kan een bescheiden loonstijging volstaan om toch aan flinke koopkrachtverbetering te komen", stelt werkgeversorganisatie AWVN vrijdag in een maandbericht.

De werkgevers wijzen erop dat het Centraal Planbureau (CPB) in zijn meest recente cijfers voor 2014 spreekt van een koopkrachtstijging van 1,5 procent. "Voor werknemers voorziet men zelfs een koopkrachtstijging van gemiddeld meer dan 2 procent."

Moeizaam

Tot nu toe verloopt het cao-jaar uiterst moeizaam. Dit komt vooral doordat werkgevers en vakbonden het niet eens kunnen worden over de mate waarin de lonen worden opgeschroefd.

In juni werden net als in eerdere maanden maar weinig cao's afgesloten: 33, waar 60 volgens AWVN normaal is voor deze maand. In de eerste helft van het jaar zijn 177 akkoorden gesloten, een stuk minder dan de gebruikelijke 264.

Loonstijging

De gemiddelde in nieuwe cao’s afgesproken loonstijging bedroeg in juni 1,86 procent, zo blijkt uit de statistieken van de werkgeversvereniging. Voor heel 2014 is dat cijfer 1,62 procent. Er wachten dit jaar ongeveer 500 cao’s op vernieuwing. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top