ACTUEEL

Vakbonden woedend op top Catharina

De top van het Eindhovense Catharina Ziekenhuis moet opstappen nadat het in het geheim personeel heeft gefilmd. Dat heeft Jacob Riepe, bestuurder Zorg van CNV Publieke Zaak, tegen BNR gezegd. "Het is te zot voor woorden, zo ga je niet met je eigen regels om."

De raad van bestuur heeft een aantal dingen 'absoluut verkeerd' gedaan, stelt Riepe in een uitzending van BNR: ze hebben de privacy geschonden, ze hebben de afspraken met de ondernemingsraad over het gebruik van camera's op de werkvloer overtreden. "En met name hebben ze onwaarheden verteld tegen het personeel. De betrouwbaarheid van de raad van bestuur is in onze beleving gedaald naar nul en misschien nog wel daaronder."

Niet meer houdbaar

Personeelsleden van het Catharina Ziekenhuis werden stiekem gefilmd door de raad van bestuur. Riepe begrijpt dat medewerkers van een ziekenhuis 'heel bewust moeten worden geconfronteerd met de regels'. "Dat kan op vele manieren, maar dat kan absoluut niet op de manier waarop de raad van bestuur van het Catharina Ziekenhuis dat nu gedaan heeft. Als raad van bestuur ben je niet meer houdbaar in die positie, want je bent niet meer geloofwaardig."

Advocaat

Ook vakbond NU'91 is ontstemd en eist dat het Catharina Ziekenhuis alle geheime opnamen van personeel wist. De bond heeft een advocaat ingeschakeld om van het ziekenhuisbestuur de garantie te verkrijgen dat dit ook gebeurt. "Ze mogen op geen enkele manier tegen het personeel gebruikt worden", stelt NU'91-bestuurder Michel van Erp in het Eindhovens Dagblad. De beelden zijn onrechtmatig verkregen, stelt hij. Het ziekenhuis heeft de beelden na de eerste vertoning vernietigd, zegt een woordvoerder namens het bestuur. Er zijn ook geen kopieën of stilstaande beelden van de film bewaard.

Van Erp noemt de actie van het ziekenhuis een brevet van onvermogen' in de communicatie tussen raad van bestuur en personeel'. "Juist in de zorg waar iedereen, collega's, verpleegkundigen, patiënten, artsen en directie, blindelings op elkaar moeten kunnen vertrouwen, is deze actie meer dan schadelijk", aldus Van Erp.

Onzekerheid 

Piet Batenburg, voorzitter van de raad van bestuur, heeft vrijdag een verklaring laten plaatsen op de website van het Catharina. Daarin stelt hij dat de stunt met de zogenaamde 'Zembla-film' over het naleven van regels rond handhygiëne 'noodzakelijk was om alle 3500 medewerkers en medisch specialisten te bereiken, waar andere methoden tot op heden faalden'. "Achteraf gezien hebben wij de organisatie te lang in onzekerheid gehouden over de oorsprong van de beelden", stelt Batenburg.

 

http://www.ed.nl/extra/gezondheid/nu-91-eist-wissen-film-catharina-1.4435784

2 Reacties

om een reactie achter te laten

D G o

7 juli 2014

Het management wast blijkbaar niet zijn handen in onschuld.

Wanneer alle zorgmedewerkers ( dus ook de dokters!) van het Catharinaziekenhuis nu eens echt allemaal hun handen wassen kan iedereen weer rustig aan zijn werk.

HuibHezemans.nl quality projects, process quality

8 juli 2014

Opnieuw hulde voor deze doortastende bestuurder met lef en zorgvuldig overwogen maatregel. Vertrouwen moet verdiend worden door nakomen van afspraken, ook door medewerkers en al helemaal door ingehuurde leveranciers (med. spec.). Blijkbaar zijn deze acties nodig om cultuurveranderingen te realiseren.

Top