ACTUEEL

TSN vreest ‘sociaal slagveld’ in thuiszorg

TSN Thuiszorg verwacht een forse personele krimp als de Eerste Kamer op dinsdag 8 juli instemt met het kabinetsvoorstel om ruim 30 procent minder budget beschikbaar te stellen voor ‘Hulp bij het Huishouden’. Dit heeft de organisatie vrijdag 4 juli in een brief aan al haar 20 duizend medewerkers bekendgemaakt.

Directeur Zion Jongstra waarschuwt in de brief voor een “sociaal slagveld”. Gemeenten zijn volgens Jongstra “totaal niet voorbereid” op hun nieuwe zorgtaken. “De regering wil de zorg en het budgetbeheer klakkeloos over de schutting gooien”, aldus Jongstra. “Ze kan zo een bezuiniging inboeken, maar heeft werkelijk geen idee wat dit betekent voor de kwaliteit van de thuiszorg. De negatieve gevolgen voor hulpverleners en hulpbehoevenden zijn niet te overzien.”

Schrijnend

Als de Eerste Kamer de nieuwe Wmo aanneemt krijgt de thuiszorg in de komende maanden over de volledige breedte te maken met de meest ingrijpende reorganisatie uit de geschiedenis, zegt Jongstra, met “schrijnende consequenties”.  “Wij moeten dan afscheid nemen van enkele duizenden medewerkers”, aldus Jongstra. “Tijdelijke contracten verlengen wij dan sowieso niet. Ook voor een groot aantal medewerkers met een vast contract dreigt dan ontslag.”

Integrale inkoop

Jongstra pleit voor een meer geleidelijke vorm van bezuinigen. “Wij begrijpen én ondersteunen dat de thuiszorg efficiënter moet worden georganiseerd”, aldus Jongstra. Als mogelijkheid noemt hij een integrale aanbesteding van de huishoudelijke hulp per wijk. “In plaats van het aantal geleverde uren te controleren, rekent de gemeente ons dan af per schoon en leefbaar huis. Nu blijft de absurde situatie gehandhaafd dat een hulpbehoevende soms wel tien zorgverleners aan de deur krijgt. ”

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wanne van Dorst

8 juli 2014

Waarom is het artikel van de TSN site verdwenen?

Top