Finance

‘Accountant twijfelt aan geheimhouding’

‘Accountant twijfelt aan geheimhouding’

Om een scherpere bijdrage aan het publieke debat te kunnen leveren moet de geheimhoudingsplicht van accountants op de helling. Dat betoogt bestuurslid Michael de Ridder van PWC tegenover de financiële nieuwssite Follow the Money.

“Het is moeilijk om ons te mengen in het publieke debat, omdat we niet aan de hand van voorbeelden kunnen vertellen wat er gaande is”, aldus De Ridder tegenover Follow the Money. “Daarom zou het goed zijn als we de geheimhoudingsplicht voor accountants afschaffen. Die heeft eigenlijk heel weinig waarde meer."

Transparant

“De geheimhoudingsplicht is een probleem”, laat ook Marc Hogeboom, hoofd audit van KPMG en tevens lid van de raad van bestuur, Follow the Money weten. “Daardoor is het onmogelijk om transparant te zijn. We kunnen ons nu niet publiekelijk uitlaten over wat er bij klanten speelt, omdat dat bij wet verboden is. Laatst was ik bij een andere besloten bijeenkomst waar alleen accountants waren en daar kon ik mijn verhaal larderen met praktijkvoorbeelden. Dan kan je zo veel beter duidelijk maken waar je tegen aanloopt.”

Follow the Money sprak de kritische accountants na afloop van een recente bijeenkomst van de Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA). Ook de controleplicht kwam ter sprake. “Misschien moeten we ook wel af van de controleplicht”, aldus Hoogeboom. “Dan ben je als accountant niet meer gebonden aan de wet, de geheimhoudingsplicht valt dan ook weg en dan kan je je werk veel transparanter doen.”

De discussie over grotere transparantie rond de financiële controle door accountants heeft voor de zorg als semipublieke sector extra relevantie, aangezien het hier de besteding van collectieve gelden betreft die ieder jaar door de accountants op rechtmatigheid gecontroleerd moet worden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top