ACTUEEL

‘Lokalo-wethouder’ leidt zorgcommissie VNG

‘Lokalo-wethouder’ leidt zorgcommissie VNG

Mariëtte van Leeuwen, wethouder economische zaken in Zoetermeer, is benoemd tot voorzitter van de commissie Gezondheid en Welzijn van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Het is voor het eerst dat een wethouder van een lokale partij voorzitter wordt van een commissie.

In haar nieuwe rol als commissievoorzitter wil Van Leeuwen zich inzetten voor “een betere zorgverlening voor kwetsbare inwoners met minder regels, betere samenwerking en de inzet van eigen kracht”.

Van Leeuwen is sinds 2010 namens de Lijst Hilbrand Nawijn (LHN) wethouder in Zoetermeer. Waar ze in haar eerste ambtsperiode onderwijs en zorg in haar portefeuille had, is ze nu wethouder economische zaken met daarbij coördinerende taken op het terrein van de decentralisaties in de zorg. Ook heeft ze opnieuw jeugdzaken in haar portefeuille. Vanuit haar rol als wethouder jeugdzaken was Van Leeuwen al eerder voor de VNG. Zij heeft zich toen ingezet voor bijvoorbeeld voor een stabiele Jeugdwet zonder onnodige bureaucratie.

De commissie Gezondheid en Welzijn van de VNG telt 20 leden. Opvallende namen zijn die van onder anderen Hugo de Jonge, wethouder Rotterdam, en Eric van der Burg, wethouder Amsterdam. Het CDA  levert 4 kandidaten, gevolgd door PvdA en VVD met elk 3 kandidaten. Wat verder opvalt is de sekseverdeling. Waar die bij andere commissies rond de 80-20 procent ligt ten faveure van mannen, is de verhouding binnen de commissie Gezondheid en Welzijn precies fiftyfifty.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top