HRM

Abvakabo: zwarte dag voor de zorg

Een zwarte dag voor de zorg. Dat zegt voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV, nu de Eerste Kamer er dinsdag mee heeft ingestemd dat gemeenten er zorgtaken bij krijgen. Dat proces gaat volgens haar "te snel en onzorgvuldig". Van Brenk vreest dat tienduizenden werknemers in de zorg hun baan kwijtraken en dat "ouderen, zieken en gehandicapten" aan hun lot worden overgelaten.

Zorgen zijn er ook bij de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) en de belangenvereniging Per Saldo, die opkomt voor mensen met persoonsgebonden budget. "Wij merken grote onrust bij mensen die vrezen hun zorg of hun baan kwijt te raken'', verklaart NPCF-directeur Wilna Wind. Ze is bang dat ,,gemeenten op het laatste moment en tegen een zo laag mogelijke prijs gaan inkopen. Dat past helemaal niet bij de bedoelingen die er waren."

Duidelijkheid

Ouderenbond ANBO is juist wel positief. "Uitstellen was geen optie meer; anders zouden mensen nog langer in onzekerheid zitten. Burgers én gemeenten hebben duidelijkheid nodig", verklaarde directeur Liane den Haan. Ze wijst er wel op dat iedereen moet wennen aan het nieuwe systeem. "Ik hoop dat gemeenten de teugels niet te streng aantrekken en coulant zijn."

Gemeenten zijn momenteel al verantwoordelijk voor de huishoudelijke hulp. Met ingang van volgend jaar komen daar de dagbesteding en begeleiding van thuiswonende ouderen, chronisch zieken en gehandicapten bij. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

9 juli 2014

Je kunt het oppakken zoals je zelf wilt: miepen dat een ander het moet oplossen, óf onder ogen zien, dat wij economisch en organisatorisch zijn vastgelopen en het anders MOET!

Als je wél wilt weten waar het heen kan, lees dan het verrassende, nieuwe boek van Anne Pastors, te vinden op haar website: "Wijsheid in pacht":

http://www.annepastors.nl/wijsheid-bestellen

Top