ACTUEEL

Miljoenenboete voor Franse farmaceut Servier

De Europese Commissie heeft de Franse farmaceut Servier en vijf producenten van generieke geneesmiddelen beboet voor kartelafspraken. De zes maakten afspraken om het bestverkopende bloedrukmiddel van Servier af te schermen voor concurrentie van generieke middelen. De Europese Commissie legde de zes woensdag een boete op van in totaal 427,7 miljoen euro.

Servier moet het diepst in de buidel tasten. Het bedrijf kreeg een boete van ruim 330 miljoen euro. Volgens Brussel heeft het bedrijf moedwillig alles gedaan om het eigen middel te beschermen. "Servier had een strategie om systematisch alle bedreigingen uit te kopen om er zeker van te zijn dat zij niet de markt op kwamen. Dergelijk gedrag is duidelijk anti-competitief en beledigend", aldus EU-commissaris Joaquín Almunia (Mededinging).

Afspraken

Servier schikte tussen 2005 en 2007 bijvoorbeeld minstens vijf keer over een patent met een concurrent. Daarop zag deze af van de lancering van zijn generiek middel in ruil voor een deel van het afzetgebied van Servier. Het Franse bedrijf betaalde meerdere tientallen miljoenen euro's om zo zijn bloeddrukremmer te beschermen, aldus de Europese Commissie.

Door de afspraken bleef de prijs van het middel (perindopril) kunstmatig hoog. Burgers hadden geen toegang tot goedkopere middelen en dat is een ,,serieuze inbreuk van onze regels'' stelt Almunia. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top