ACTUEEL

VWS houdt waarschuwingslabels voor alcohol nog af

De waarschuwing op drankflessen dat alcohol gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid, komt voorlopig nog niet in Nederland. Minister Ab Klink van VWS wil dit pas invoeren als vaststaat dat dit ook echt helpt. Nu is nog niet duidelijk of bijvoorbeeld zwangere vrouwen door de waarschuwende teksten of plaatjes de drank laten staan. Daarom wil het kabinet ze nog niet invoeren.

Wetenschappelijk bewijs

Klink heeft de Tweede Kamer dinsdag geschreven dit standpunt te herzien als duidelijk is dat de waarschuwingen wel helpen. In de Verenigde Staten en Frankrijk is gebleken dat voorlichting op flessen zwangere vrouwen beter met de neus op de feiten drukt. Wetenschappelijk bewijs dat de fles dan ook echt dichtblijft, is er echter nog niet. Het kabinet bekijkt wel wat er moet gebeuren als de waarschuwingslabels toch worden ingevoerd. De Tweede Kamer had gevraagd om een onderzoek naar waarschuwingen op de verpakking van alcoholhoudende drank.

'Uitstelstrategie' van Klink

Joël Voordewind, Kamerlid voor de ChristenUnie, is niet blij met de reactie van Klink. Wetenschappelijk aantonen dat zwangere vrouwen alleen door de waarschuwingslabels niet meer drinken, is ondoenlijk, zo schat hij in. Hij noemt dit bezwaar van de minister 'uitstelstrategie'. In zijn ogen staat het als een paal boven water dat vrouwen niet meer drinken als ze weten dat dit schadelijk is voor hun ongeboren kind. Het bezwaar van Klink dat de waarschuwingslabels de drankfabrikanten op kosten zullen jagen, vindt Voordewind niet sterk. Bij sigaretten is het ook gelukt en de kosten kunnen gemakkelijk worden opgebracht. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top