ACTUEEL

Hoger beroep ex-neuroloog Jansen in september

Het hoger beroep in de strafzaak tegen ex-neuroloog Ernst Jansen dient na de zomer. De eerste zitting is op 24 september bij het gerechtshof in Arnhem. Het gaat om een zogeheten regiezitting, hierin komen de onderzoekswensen van beide partijen aan bod.

Jansen werd begin dit jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar, onder meer voor het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses. Een van zijn patiënten pleegde zelfmoord na een slechtnieuwsgesprek met Jansen, de rechtbank acht de ex-neuroloog daarvoor verantwoordelijk.

Beide partijen

Het hoger beroep was zowel door de advocaat van Jansen als door het Openbaar Ministerie aangespannen. Jansen is het niet eens met de beslissing van de rechtbank dat hij verantwoordelijk is voor de zelfmoord van zijn ex-patiënte. Het OM is in hoger beroep gegaan tegen de punten waar Jansen voor vrijgesproken is, namelijk het in hulpeloze toestand brengen en laten van hulpbehoevende patiënten.

Uniek

De rechtszaak tegen Jansen is de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis. De uitkomst, 3 jaar gevangenisstraf, is ook uniek. Nog niet eerder werd een medisch specialist veroordeeld tot gevangenisstraf voor het stellen van verkeerde diagnoses en ook nog niet eerder werd een specialist verantwoordelijk gehouden voor de zelfmoord van iemand anders.

Het OM had 6 jaar gevangenisstraf tegen de voormalig neuroloog van het Medisch Spectrum Twente (MST) geëist, zijn advocaat had voor vrijspraak gepleit. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top