ACTUEEL

Kamervragen stijgend aantal tijdelijk bestuurders

Renske Leijten (SP) heeft minister Edith Schippers van VWS schriftelijke vragen gesteld over het stijgend aantal tijdelijke bestuurders.

Aanleiding voor de Kamervragen is het bericht dat het aantal topfunctionarissen met een vast contract daalt. In de periode 2008 tot en met 2012 steeg juist het aantal bestuurders dat voor bepaalde tijd of op externe basis werd ingehuurd.

Leijten vraagt de Schippers hoe die stijging zich verhoudt tot haar visie op goed bestuur in de zorg. In een Kamerbrief uit september vorig jaar, stelde de minister dat sectorbreed een verandering moest plaatsvinden in de bestuurscultuur. De verantwoordelijkheid blijft daarbij in belangrijke mate bij de zorgaanbieders liggen. Wel komt er een Wet goed bestuur in de zorg, die de kaders stelt en onder meer ook de medezeggenschap regelt.

Bestuurders CAO

Leijten vraagt de minister of de groei van het aantal tijdelijke bestuurders die medezeggenschap niet ondermijnt. Bijvoorbeeld omdat de bereidheid bij personeel om naar de rechter of Ondernemingskamer te stappen afneemt als de verantwoordelijk bestuurder al weer gevlogen is. Daarnaast maakt Leijten zich zorgen om de continuïteit van zorg en het personeelsbeleid. Ze pleit er voor om bestuurders onder een CAO te brengen. Ook vraagt ze de minister na te denken over een andere bestuursstructuur. (Daan Marselis)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top