ACTUEEL

'Geef patiëntdossiers slachtoffers MH17 aan politie'

Artsen die een verzoek krijgen van nabestaanden van passagiers van vlucht MH17 om patiëntgegevens van de overledenen, kunnen een kopie van deze gegevens afgeven aan de politie. Dit adviseert de KNMG na overleg met het Openbaar Ministerie en het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO).

Artsen krijgen momenteel verzoeken van nabestaanden van passagiers van vlucht MH17 om patiëntgegevens van hun overleden familie. Aan de basis van hun vraag ligt meestal een verzoek van de politie (‘familierechercheur’) om informatie uit het dossier op te vragen voor de identificatie en repatriëring van hun dierbaren. Het verzoek kan ook komen van de familierechercheurs zelf. Ook als de politie rechtstreeks om gegevens vraagt, adviseert de KNMG die te verstrekken.

Ophalen

De KNMG roept artsen op maximale en spoedige medewerking te verlenen aan de identificatie van slachtoffers. Voor een veilige en juridisch correcte afwikkeling heeft de KNMG met het Openbaar Ministerie afgesproken dat artsen een kopie van de gevraagde gegevens afgeven aan de politie (niet aan de nabestaanden zelf). Deze geeft de gegevens door aan het LTFO. Het komt overigens zelden voor dat het hele dossier nodig is; het gaat immers om voor de identificatie relevante gegevens.

De politie komt de informatie persoonlijk ophalen, zo is afgesproken. Toezenden per mail mag alleen indien dat beveiligd kan gebeuren, zo laat de KNMG weten.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top