ACTUEEL

Eerste ebola-patiënt in VS

Een Amerikaanse arts die in Afrika besmet is geraakt met het ebola-virus is opgenomen in het Emory University Hospital, een gespecialiseerd ziekenhuis in de Verenigde Staten. De man is met een speciaal transport overgebracht naar het ziekenhuis in Atlanta.

De arts en een Amerikaanse assistente liepen de ziekte op in Liberia, waar ze slachtoffers van de grote epidemie verzorgden. De vrouw wordt deze week gerepatrieerd. De Amerikaanse centra voor ziektecontrole (CDC) en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn bij de repatriëring betrokken.

Speciale afdeling

Het Emory University Hospital in Atlanta beschikt over een speciale afdeling met hoge veiligheidsvoorzieningen. De zieke hulpverleners worden tijdens hun behandeling afgezonderd van de buitenwereld. Ze kunnen hun familieleden alleen zien door een raam. Contact met mensen buiten de kamer verloopt via telefoon of intercom. Omdat geen medicijn bestaat tegen ebola, probeert het ziekenhuis het duo op alle mogelijke manieren in leven te houden. "Dan kan het lichaam de infectie onder controle krijgen", zei een specialist van het ziekenhuis op een persconferentie. De hulpverleners krijgen bloedtransfusies en dialyses om hun lichaam zo sterk mogelijk te houden.

Onrust

Voor zover bekend is het de eerste keer dat ebola-patiënten worden behandeld in de VS. Het nieuws dat de Amerikanen in Atlanta worden behandeld, veroorzaakte een discussie van verontruste Amerikanen op sociale media die bang zijn dat ebola ook in de VS om zich heen zal grijpen. Zij verklaren dat zij de ebola "niet in de buurt van de VS willen'', hoeveel respect ze ook hebben voor het werk dat de twee besmette Amerikanen in Afrika hebben gedaan. De steenrijke zakenman Donald Trump twitterde dat de hulpverleners geweigerd moeten worden. "De VS kunnen niet toestaan dat mensen die zijn geïnfecteerd met ebola terugkeren. Mensen die in afgelegen oorden gaan helpen zijn fantastisch, maar moeten wel de consequenties voelen", schreef Trump.

Sinds ebola dit jaar opdook in West-Afrika, zijn zeker 700 mensen gestorven aan de ziekte. Volgens functionarissen loopt de volksgezondheid in de VS echter geen gevaar. De VS zijn van plan om zeker 50 experts naar West-Afrika te sturen, schrijft de BBC. Zij moeten daar helpen met de bestrijding van de ergste uitbraak van ebola ooit.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top