ACTUEEL

CDA wil opheldering over risico's ebola

Het CDA in het Europees Parlement wil opheldering over de risico's van ebola. Europees parlementariër Annie Schreijer-Pierik vraagt de Europese Commissie in Brussel of voorzorgsmaatregelen nodig zijn in EU-landen, zoals controles of voorlichting op vliegvelden of havens.

"Bij epidemieën van andere ernstige ziektes kregen reizigers informatie over de symptomen. Wellicht kan dat nu helpen voorkomen dat meer slachtoffers vallen'', stelt Schreijer woensdag in een verklaring. Het besmettelijke virus eiste al meer dan 930 mensenlevens in Afrika. Het is de ergste ebola-uitbraak tot dusver. "Een drama voor de slachtoffers en nabestaanden. Het virus breidt zich alsmaar uit naar andere landen. We moeten goed voorbereid zijn in Europa'', aldus Schreijer.

Verladersorganisatie EVO ontving de afgelopen dagen vragen van bedrijven die goederen importeren uit Liberia, Sierra Leone en Nigeria. Die bedrijven vroegen zich af of hun containers en goederen mogelijk besmet waren met het heersende ebolavirus.

Geen extra maatregelen

Navraag van EVO bij de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA), de Inspectie Leefomgeving en Transport (IL&T) en het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu (RIVM), leert "dat er momenteel geen reden is voor extra controle- en hygiënemaatregelen in de haven van vertrek of in de haven van Rotterdam''. EVO blijft de komende tijd in contact met de betrokken instanties, maar zegt dat bedrijven die goederen uit Afrika importeren nu nog geen extra maatregelen hoeven te nemen. (ANP)

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top